24.05.2023_08:25 | Източник: БТА 24.05.2023 07:00 |
Снимка
Автор: Проф. Иван Желев


В сряда на шестата седмица след Пасха, т.е. Възкресение Христово или Великден, се „отдава“, „изпраща се“ този най-голям празник за православните християни. Всички празници в чест на Иисус Христос и на света Богородица се честват по няколко дни и накрая се „отдават“, завършва този период на продължаващото им честване. Само Пасха се чества цели 40 дни и се отдава днес. През всички тези дни се четат и пеят молитви, посветени на Възкресение Христово, а вместо обичайния поздрав се поздравяваме с „Христос воскресе!“ и отговаряме „Воистину воскресе!“. Днес е последният ден от този дълъг период, а утре честваме вече друг голям празник – Възнесение Христово.

24 май е датата на паметта на светите братя Кирил и Методий по стар стил. Макар Българската църква да е приела новия календарен стил още през 1968 г., държавният празник на славянските просветители е останал на 24 май. На този ден ги почитат и други славянски православни народи, които следват стария стил: в Беларус, Полша, Русия, Северна Македония, Словакия, Сърбия, Украйна (по азбучен ред). Само българите ги честваме два пъти и това правим с радост и признателност за тяхното велико дело.

Свети Симеон живял през VI век в Антиохия, Сирия. От дете останал сирак и когато поотраснал, станал ученик на известен подвижник, стълпник (живеел на каменна кула). Симеон също си построил кула и така се подвизавал в пост и молитва много години. После отишъл в така наречената Дивна планина (затова е наречен Дивногорец) между Антиохия и Селевкия. Там, край река Оронт, продължил отшелническия си живот. Изучавал Свещеното Писание и станал мъдър наставник на други монаси и на поклонници, които идвали за съвет. Упокоил се в 590г.