26.05.2023_11:27 | Източник: Българска патриаршия 25.05.2023 16:48 |
Снимка
Автор: Културно-просветен отдел


През настоящата година Светият Синод на Българската православна църква–Българска патриаршия стартира своята благотворителна кампания “Деца помагат на деца”. Тя ще бъде открита на 1 юни 2023 г. (четвъртък) за Деня на детето и в навечерието на големите Господски празници Петдесетница и Св. Дух. От името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Св. Синод кампанията ще открие Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, член на Св. Синод на БПЦ-БП и ръководител на синодалния Културно-просветен отдел.

След успешното реализиране на кампанията “Деца рисуват за деца” в предходни години Св. Синод събра средства и предостави апаратура и консумативи за лечение на онкоболни деца, както и за детски болнични отделения. Сега кампанията се разраства с обновено име „Деца помагат на деца“ и като благодетели включва не само деца-художници с отличените им творби от синодалните конкурси, но и даровити деца – певци и инструменталисти, които посвещават своя талант на болните си връстници.

Партньори в провеждането на благотворителната кампания на Св. Синод са хотел „Маринела”, сдружение „Маринела”, БНТ и българските медии, Национална професионална гимназия за полиграфия и фотография (гр. София). ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“ (гр. София), XS Artists Music School (гр. София), преподаватели и родители.

Обединяваме усилията си и на 1 юни от 18:30ч. в конгресното лоби на хотел Marinela Sofia ще бъде дадено началото на благотворителната кампания с концерт на изявени деца редом с нова изложба, в която ще бъдат представени и разпродадени лауреатски творби от Националните конкурси на БПЦ-БП „Възкресение Христово“ и „Петдесетница – съшествието на Светия Животворящ Дух“. Събраните средства отново ще се дарят за лечение на деца със здравословни проблеми.

В събитието ще участват: духовници, официални гости-представители на държавни институции, преподаватели, родители, деца и други дарители.

В концерта ще се включи известният певец Васил Петров, заедно с младите музиканти Никол Кисьова – пиано (9 г.), Филип Донков – класическа китара (13 г.), Валерия Стоянова – пиано, вокал (15 г.), и Ангел Ялъчков – пиано (17 г.). Младите участници са лауреати на международни и национални инструментални и вокални конкурси, носители са на престижни награди и стипендии.

Да подкрепим с тях детското здраве и детския живот.

ЗА ДАРЕНИЯ:

  • Можете да откупите на място една или повече творби като дарите сума по Ваше желание и я поставите в „Кутията на доброто”. На 1 юни 2023 г. тя ще се намира в центъра на конгресното лоби, а през летните месеци – на рецепцията на хотел „Маринела” (адрес: бул. „Черни връх“ № 100, гр. София).
  •  Можете да дарите средства и по банков път:

“УниКредит Булбанк” – клон София Батенберг

Банков код / SWIFT / BIC: UNCRBGSF

Получател: Българска Патриаршия Св. Синод

IBAN: BG74 UNCR 7000 1521 4626 53

Основание за плащане: КАМПАНИЯ “ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА”