26.05.2023_11:46 | Източник: Българска патриаршия 26.05.2023 10:11 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 24 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше отслужена архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Св. Спас“.

Вечернята беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир и духовен отец на Лозенския манастир, монаси от същия манастир, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир, както и духовници от региона и София.

Гости на св. обител бяха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, и г-н Грисен Чакъри, които оглавиха и певческия клирос.

По време на вечернята за Възнесение Господне, беше извършено и последованието на петохлебието, за здраве и благословение на сестрите и честните поклонници на обителта.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено и монашеско пострижение. В лика на монашестващите беше постригана Величка Христова Николова от гр. Гоце Делчев, родна сестра на монахиня Анастасия от същата св. обител.

След пострижението епископ Поликарп произнесе наставление към новата монахиня, която получи името Алексия, да бъде винаги изпълнена с радост, мир и Христова любов. Да бъде пример за сестринството и верния народ.

В своето слово епископ Поликарп поздрави всички с новата монахиня от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела по-често да се събира верният народ на такива тържества.

След вечернята и монашеското пострижение присъстващите поздравиха новопостриганата сестра Алексия и ѝ пожелаха да се спасява в Господа.

За всички присъстващи на „Сватбата с небето“ беше подготвена празнична вечеря.

Снимка в новината: архимандрит Евтимий

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.