27.05.2023_03:26 | Източник: Българска патриаршия 26.05.2023 16:55 |
Снимка
Автор: Западно- и Средноевропейска митрополия


На 24 май 2023 година БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим отпразнува своя 20-годишен юбилей.

Тържествата започнаха с Научен симпозиум, посветен на делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици в Българския културен институт в къщата на Борис Христов. На научния симпозиум присъстваха видните изследователи: проф. д-р Красимир Станчев от Университета „Рома тре“ в Рим, проф. д-р Мария Йовчева от Катедра „Библеистика“ и доц. д-р прот. Иван Иванов, завеждащ Катедра „Практическо богословие“ на СУ и председател на настоятелството на БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим, както и видни представители на Българската държава и Българската патриаршия в лицето на доц. Пламен Славов, заместник-министър на културата, Западно- и Средноеропейския митрополит Антоний, Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, монс. Яромир Задрапа, официален представител на Ведомството за единение на християните към Светия Престол на Ватикана и отговорен за връзките с православните църкви, монс. проф. Антонио де Мария, директор на икуменическия офис на Епископската конференция на Сицилия и заместник- ректор на Висшия институт за религиозни науки „Свети евангелист Йоан“ в Катания, г-жа Жана Яковлева, директора на Българския културен институт в Рим, архимандрит Мелетий, заместник-ректор на Семинарията в София, много семинаристи и гости.

В началото на събитието Хорът на Софийската духовна семинария изпя тропара на светите братя Кирил и Методий, в края на симпозиума всички присъстващи заедно изпяха химна „Върви народе възродени“, а Н.В.Пр. митрополит Антоний направи благодарствено словото, свързано с великото дело на Светите братя и благослови присъстващите с „Многая лета“.

На 24 май с празнично богослужение бяха отбелязани и други много важни за българската Църква и Държава събития: 120-годишнината от основаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“; 100-годишнината от основаването на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“; 70-годишнината от Възстановяването на Българската патриаршия; 10-годишнината от каноничния избор и интронизация на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски; 10-годишнината от каноничния избор и интронизация на Негово Високопреосвещенство Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит.

Божествената съборна света Литургия беше оглавена от митрополит Антоний, чиито чествания за неговото достойно архиерейско служение на Българската църква и българския народ започнаха именно в Рим, в съслужение с Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, протойерей доц. д-р Иван Иванов, председател на БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим и преподавател в Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ в София, и протойерей Сергий Нинов от Щутгарт. Литургията беше украсена от ангелското пеене на Хора на Семинарията под диригентството на архимандрит Мелетий, заместник-ректор на СДС.

На тържеството присъства и правителствената делегация, която по традиция за 24 май е на поклонение на българската светиня в Рим – мощите на свети Константин-Кирил Философ в древната базилика „Сан Клементе“ и на среща с папа Франциск във Ватикана. Тази година тя беше водена от Председателя на Народното събрание на Република България г-н Росен Желязков. Почетни гости бяха заместник-министърът на Министерството на културата доц. Пламен Славов, Монс. Румен Станев, генерален викарий на Софийско-Пловдивска епархия на Католическата църква и президент на Каритас за България, много депутати и дипломати. Присъстваха техни Превъзходителства посланиците: г-н Тодор Стоянов, посланик на Република България в Италианската република и г-н Богдан Паташев, посланик на Република България в Светия Престол и Малтийския орден.

Събитието беше почетено и от страна на Католическата църква, в лицето на: Кардинал Ариго Милио, почетен архиепископ на Каляри и титуляр на базиликата „Сан Клементе в Рим; Архиепископ Микеле Пенизи, почетен архиепископ на Монреале и Велик приор на Ордена на Свети Лазар Йерусалимски; Монс. проф. Рикардо Ботакио, ректор на Висшия Колеж Капраника в Рим; Монс. Марко Гняви, председател на Офиса за икуменическия диалог към Римския диоцез; Каноник Антонио де Мария, председател на Офиса за икуменическия диалог на Епископската конференция на Сицилия и заместник-ректор на Висшия институт за богословски изследвания в Катания; Монс. Яромир Задрапа, официален представител на Папския дикастерий за единение на християните и отговорен за отношенията с Православните църкви.

Поздравителни писма по повод празника на светите братя Кирил и Методий и българската писменост, просвета и култура, и славянската книжовност, бяха получени от Кардинал Анджело де Донатис, генерален викарии на папа Франциск за Римския диоцез; от Кардинал Курт Кох, президент на Папския дикастрий за насърчаване на християнското единство при Светия Престол на Ватикана; от Монс. проф. Рикардо Фери, декан на Богословския факултет на Папския латерански университет в Рим; от Н.Пр. Пино Зингале, главен прокурор на Сицилия и Велик маестро на Ордена на Свети Лазар Йерусалимски за Италия, и други. В края на Светата Литургия, след размяната на подаръци и след изпяването на Многолетие, всички участващи в богослужението и гостите, при пеенето на тропара на светите братя Кирил и Методий, се поклониха на мощите на свети Константин-Кирил Философ, в параклиса на Светите братя, и с литийно шествие слязоха при неговия гроб в Криптата на базиликата „Сан Клементе“, където беше отслужен благодарствен молебен по повод празника.

В рамките на честванията на светите братя Кирил и Методий и българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност БПЦО ‘“Свети Седмочисленици“ в Рим за трета поредна година отпразнува великото дело на Светите братя и във Ватиканската базилика „Сан Пиетро“, в Криптата на папите, където е Параклисът на светите братя Кирил и Методий и свети Бенедикт Нурсийски, основан и осветен от свети папа Йоан Павел II.

(На 31 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява братята Кирил и Методий за Покровители на Европа заедно със свети Бенедикт Нурсийски. Една година по-късно, на 2 ноември 1981 г., Славянският папа благослови създаденото за тях ново свещено пространство – параклис. Местоположението на Параклиса вътре в Свещените покои на починалите папи, до мощите на свети апостол Петър, позволява на поклонниците да видят това свято за християните място. Ватикана избира свещени останки от различни стари гробници и барелефи, останали от древната Константинова базилика и такива от гробниците на папите взети от непроменените оригинални архитектурни структури на самата базилика, и построява Параклиса. Архитектурното оформление е ръководено от Джузепе Зандер, управител на техническия офис на Фабриката Сан Пиетро, докато скулптурните работи принадлежат на Томазо Гисмонди. Средствата за построяването на параклиса са дарени от Ордена на рицарите на Колумб).

Благодарственият молебен тази година беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит на БПЦ-БП в съслужение с Негово Всеблагоговейнство протойерей доц. д-р Иван Иванов, като това беше част от тържествата по повод Кирилометодиевата мисия, която българите в Италия честват с голяма тържественост. Трябва да подчертаем, че благодарение и на подкрепата на Папа Франциск и неговите съработници във Ватикана, първи и единствени българските православни християни в Рим имат възможност да извършват богослужение в Папската базилика „Сан Пиетро“, „Сан Клементе“ и „Санта Мария Маджоре“ едновременно с всички други важни места, свързани с делото на Светите братя и техните ученици в Рим. На събитието присъстваха Негово Превъзходителство г-н Богдан Паташев, посланика на България при Светия Престол и Малтийския орден, Монс. Яромир Задрапа от Папския дикастерий за единение на християните, отговорен за отношенията с Православните църкви, настоятели на БПЦО „Свети Седмочисленици“ и българи дошли лично за празниците в Рим. По същото време всички присъстващи на Молебена имаха възможност да се поклонят и на мощите на свети апостол Петър, които се пазят в Петровия престол под централния олтар на Ватиканската папска базилика.