29.05.2023_22:44 | Източник: Българска патриаршия 29.05.2023 12:18 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 28 май, 7 Неделя след Пасха – на Светите отци от Първия вселенски събор, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. Троица“, кв. „Драгалевци“, беше отслужена архиерейска света Литургия. Поводът за архиерейското посещение и служение в храма бе извършване на обновление на храмовия иконостас.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха протойерей Андон Софиин, протойерей Радко Радков, свещеник Лука Китин, предстоятел на храма и енорийски свещеник на кв. „Драгалевци“, протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята бяха изпълнени от църковни певци от Софийската духовна семинария, а на светата Литургия – от смесения хор при столичния храм „Св. Параскева“, с диригент г-жа Нели Трошева.

Преди светата Литургия беше поръсен иконостасът със светена вода, както и беше постриган за четец, певец и свещоносец малкият Божи раб Явор Китин, син на отец Лука. Архиерейската света Литургия беше уважена от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от десетки православни християни от енорията и гости.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ, в която говори за честваните свети отци от Първия вселенски събор. Той сподели за усилията на Отците да запазят и поддържат Христовата вяра и да изявят пред света догматичните и канонични установления, за да пребъдват християните в единомислие, мир, сплотеност и любов – да бъдат едно в името Христово.

Епископ Поликарп изказа и благодарност към свещеник Лука за неуморните му трудове за укрепването и въздигането на енорията и поверения му храм. Той благодари и на всички, които подпомагат това благородно дело.

Негово Преосвещенство поздрави всички присъстващи на празничното богослужение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, духовни сили и преуспяване във всяко начинание.

Поздрав и благодарност към епископа поднесе от името на всички присъстващи отец Лука Китин, предстоятел на храма. Той благодари на всички, които му помагат в служението. Отецът поднесе на владиката подарък панагия с образа на Света Троица, както и благоуханен букет с цветя.

След приветствените слова епископът поздрави с особено внимание и любов протодякон Иван Петков, който на 28 май отбелязва своя рожден ден. Негово Преосвещенство му пожела дълголетие, здраве, преуспяване, както и със своя глас и служение да въздига сърцата на вярващите към Бога. Архиерейското служение в енорията завърши с освещаване на свещенически дом, в които се помещава канцелария и малка трапезария.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.