29.05.2023_22:55 | Източник: Българска патриаршия 29.05.2023 12:18 |
Снимка
Автор: Софийска митрополия


На 28 май с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе осветен храм „Св. Дух“ в с. Милославци, Трънска духовна околия. Чинопоследованието извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, йеромонах Тимотей, секретар на Трънско архиерейско наместничество, протойерей Николай Пешов, енорийски свещеник на селото и йеродякон Поликарп.

Духовното събитие бе уважено от г-жа Цветислава Цветкова, кмет на община Трън, г-н Емил Мирчев, г-н Евгени Петров, както и от всички жители на селото и много гости. Строежът на храма, започнал през май 2019 г. е по инициатива на г-н Мирчев, и с финансовата подкрепа на г-н Петров.

След освещаването епископът изказа благодарност на всички, които са се потрудили за строителството, изписването и освещаването на новия храм на с. Милославци. Всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение, както и лично поздравени с новата духовна придобивка от владиката.

Негово Преосвещенство, след като поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, поднесе на предстоятеля от името на патриарха дар за храма. Той подари икона с образа на Света Троица, за спомен и духовна радост на вярващите и жителите на с. Милославци. За всички дошли да почетат освещаването на новата църква беше приготвена обща празнична трапеза.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.