31.05.2023_23:22 | Източник: Двери на Православието 31.05.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието


Тази вечер пред стадион „Академик“ от 19 ч. ще се проведе концерт, който е част от инициативите за събиране на средства за ремонт и реставрация на храм „Св. Мина“ в столичния квартал „Слатина“. Концертът и кампанията са организирани от Национална асоциация за профилактика на белодробните болести и са съчетани с инициативата „За живот без тютюнев дим“.

150-годишният храм, построен по време на османското робство, през 1872 г., има нужда от реставрационни дейности. Стенописите са повредени, а стените са напукани и той е опасен за използване на този етап, обясняват за БНР организаторите на кампанията.

Необходими са средства за укрепване на покрива и за дренажни дейности, които възлизат на 150 000 лв. Събраната досега сума няма да бъде достатъчна, но това е началото на усилията за запазване на храма, който е паметник на културата. Проектът за ремонт се одобрява от Националния институт за културно наследство. Организаторите заявяват, че имат одобрение от там и от Министерството на културата, където заместник-министърът е дал обещание, че на 2 юни проектът на храма окончателно ще бъде съгласуван.

Софийска митрополия започва кампания за събиране на средства за храма още през 2020 г. – тук.

Снимка

Първоначално църквата „Св. Мина“ в кв. „Слатина“ е била „Света Троица“, тъй като по предание до края на 14 в. на това място е имало манастир „Света Троица“, разрушен от турците, чиито развалини са се виждали чак до края на 17 в. През Втората световна война храмът е бил „Св. Терапонтий“ (до 1957 г.), тъй като съществува предание, че на това място е бил посечен св. Терапонтий Сердикийски. Изграденият на „Редута“ храм (на земя – собственост на храм „Св. Мина“) през 1943 г. е бил посветен на Светата Троица с престол и на св. Атанасий Велики. През 1957 г. църквата получава името „Св. вмчк Мина“ с храмов празник 11 ноември.

Църквата е еднокорабна, засводена, с една цилиндрична апсида, без притвор. Стенописи са запазени само в апсидната ниша – осем фигури на църковни отци и фигурата на св. Богородица „ширшая небес“ в конхата над тях. В проскомидийната ниша е сцената „Христос жертва“, а в спомагателната ниша е „Сретение Христово“. Състоянието на стенописите е лошо, покрити са с варна бадана, надраскани.

Иконостас: В царския пояс иконите са от края на 19 в., от неизвестен, опитен, много добър късновъзрожденски зограф. В апостолския пояс, съгласно протокол от 1989 г., е имало седемнадесет икони от 19 в., нарисувани от същия зограф с много добри художествени качества. Тронът е дъсчен с икона „Христос Архиерей“ от 19 в. Храм „Св. вмчк Мина“ има висока културно-историческа стойност като паметник – единствен от 19 в. на територията на София.