06.06.2023_10:14 | Източник: Двери на Православието 05.06.2023 |
Снимка
Автор: Двери на Православието


От 2 до 5 юни Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний посети Българската църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон. Богослуженията започнаха в събота преди Петдесетница със заупокойна служба по повод Задушница. Панихидата беше извършена от митр. Антоний в съслужение със ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, председател на църковната община „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин.

В словото си след това архиереят отбеляза, че във възкръсналия Христос няма мъртви, а всички са живи в Него и милосърдната Божия любов слиза в мястото на смъртта и страданието, за да спаси човека, за да обезсили дявола и за да ни настани в Своето царство.

На празника Петдесетница митр. Антоний оглави празничното богослужение, а съслужители му бяха прот. д-р Добромир Димитров, председател на общината, и о. Юлиян Ангелов. Малкият параклис се оказа тесен за многобройните богомолци, които бяха дошли за празника от Лондон, Кент и Кеймбридж. В словото си митрополитът подчерта ролята на даровете на Светия Дух, които се изливат над Църквата, които стават дарове и на самите нас в тайнството на св. Кръщение и които трябва да използваме за изграждането на църковната общност и проповед в света. Днес това е изключително актуално с оглед съвременните проблеми и предизвикателства, пред които човечеството е изправено.

Снимка

Той разясни още какво означава апостолското приемство, което чрез Светия Дух се предава от Христос върху апостолите, а от там през вековете – върху епископите и съвременните пастири. Архиереят подчерта, че апостолството е точно предаването на християнската истина и следването на апостолите и светите отци трябва да става в молитвата, богослужението и учението на Църквата.На празника бяха постригани за четци, певци и свещоносци на Българската православна църква Борислав и Александър, които ще помагат в богослужението на църковната ни община в Лондон.В края на светата литургия митр. Антоний благодари за усърдието на църковното настоятелство и председателя му, на псалтите- семинаристи, ръководени от Димитър Арнаудов, и на посланик Марин Райков, който винаги съдейства на Западно- и Средноевропейската митрополия в нейната мисия за обгрижването на българите зад граница.

Снимка

След това беше отслужена вечерна с коленопреклонни молитви по повод празника и разпръсване на орехова шума, която, подобно на огнените езици в Йерусалимската горница, падаше върху главите на множеството деца и присъстващи. След вечерната беше извършена и символична „първа копка“ и отправена гореща молитва към Бога за разширяването на параклиса и обособяването му като храм с вход от главната улица, по-голям наос (основно помещение за богомолците), купол и колонада, по чийто архитектурен проект се работи усилено и който вече беше одобрен от Министерство на външните работи и община Уестминстър, Лондон, дело на италианския архитект Карло Буги.

С това беше положено и официално началото на широка информационна кампания за набиране на средства за изпълнението на проекта, за да може българите в Англия да имат благолепна църква в сърцето на многомилионен Лондон.

Снимка