001.JPG

На 4 юни 2023 г., 8 Неделя след Пасха – Петдесетница, благолепният храм в град Велики Преслав, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел беше изпълнен от множество вярващи, дошли да съучастват в празничната света Литургия, украсена от ръкоположението на нов дякон и свещеник на Българската православна църква, както и от пострижението на четци, певци и свещоносци.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослуженията и по време на светата Литургия произнесе заупокойна ектения за дългогодишния председател на храма свещеноиконом Николай Николов, новопреставлен. След Вечернята Архиереят и духовници от епархията отслужиха заупокойна молитва за починалия духовник в двора на храма, където е гробът му.

Петдесетница съвпаднала тогава, в апостолско време, с еврейския празник под същото име, в който юдеите принасяли Богу първоберките на новите си плодове и възпоменавали връчването на Закона при планината Синай. На тоя ден Светият Дух слязъл над апостолите, затова първата Църква в петдесетия ден от Великден почнала да чества раждането на св. Църква. Химнографията възпява Твореца на всичко, Отца, Който чрез словото в Светаго Духа създава света, възсъздава творението и го обновява.

Вечернята на този ден се извършва веднага след литургията. След входа се четат молитви, през време на които клирът и народът коленичат. В тях вярващите славословят Светата Троица, Която просвещава и освещава човешките души; чрез тях те се осъзнават като членове на едната, света, съборна и апостолска Църква, като храм на Духа Светаго, Животворящия, Който чрез благодатта Си прави от човеците “богове”.[1]

Негово Високопреосвещенство заяви в проповедта си: “Този ден е особено важен, защото това е честването на Светата Троица. В Църквата ние разбираме, че портите адови няма да ѝ надделеят (вж. Мат. 16:18), но участието в царството Божие става чрез нашето Кръщение. Ние сме изживели вече светото тайнство Кръщение и Миропомазание, ние участваме в обществото от вярващи”.

Цялото богослужение и слово на Архиерея може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/155896474031067.

Митрополит Йоан поздрави новите свещенослужители на БПЦ – дякон Николай Дяков и свещеник Тихомир Бинев, благопожелавайки им достойно да носят кръста си, следвайки Господните наредби и осъзнавайки високоотговорното им служение на Бога.

[1] Чифлянов, проф. протопр. Б. Православна литургика. С, 2008, с. 92.

Изготви: Георги Великов

08.06.2023_09:26 | Източник: Българска патриаршия 06.06.2023 15:05
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия