52960144373_493b89329d_o.jpgНа 8 юни Православната църква почита пренасянето на светите мощи на св. Теодор Стратилат. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Балшенския манастир „Св. Теодор Стратилат“ беше отслужена архиерейска света Литургия.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с йеромонах Тимотей, игумен на светата обител, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, Архиерейски наместник на Трънска духовна околия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята изпълни йеромонах Силуан, брат на светата обител, а светата Литургия огласиха хористи от църковния хор при столичната църква „Св. мчца Параскева“, с диригент Нели Трошева.

След литургията епископ Поликарп се обърна с благо слово към присъстващите и запознавайки ги с живота и мъченичеството на св. Теодор Стратилат, ги призова да подражават на неговата силна вяра, любов към Христа Бога, доверие, постоянство и търпение. Епископ Поликарп поздрави игумена на светата обител йеромонах Тимотей, братята и честните поклонници с патронния празник на манастира и им пожела св. Теодор Стратилат да им помага и да ги благославя във всяко начинание. Викарният епископ на Софийския митрополит поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Поздрав към архиерея от името на братството и поклонниците отправи йеромонах Тимотей. Той благодари на епископа за обичта му към светата обител и че винаги с любов я посещава и проявява грижа към нея и братството, както и че благодарение на това се създаде традиция в отбелязването на празника с архиерейско служение.

В края на тържествената света Литургия, в двора на светата обител беше извършен водосвет и вярващите бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение.

В чест на св. Теодор Стратилат беше осветена и раздадена празнична гозба, приготвена от братството на манастира за всички поклонници и гости.

Снимки: йеродякон Вартоломей

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

09.06.2023_10:00 | Източник: Българска патриаршия 08.06.2023 17:11
Автор: Софийска митрополия