В първата неделя след Петдесетница честваме паметта на всички светии. Това са всички свети хора от различни народности, които през 2000-годишния живот на Църквата с вярата и делата си се стремили да изпълняват Божиите заповеди и станали пример за останалите. Обединяваме ги в разни чинове: праотци на цялото човечество, древни пророци, апостоли, светители (епископи-светци), свещеномъченици и преподобномъченици (свещеници и монаси мъченици), мъченици, преподобни (свети монаси/монахини), праведници (светци без сан), мъже и жени, повечето безименни, чиито имена знае само Бог. Всеки един/всяка една от тях има свой ден през годината, когато честваме паметта му/й, а в тази неделя те се почитат всички заедно, като носители на Божията благодат, съсъди на Светия Дух, образци за живот и поведение на всички християни.Свети Вартоломей и Варнава са апостоли от I век. Вартоломей се наричал Натанаил, а второто му име означава „син на Толомей“. Бил един от 12-те апостоли на Иисус Христос, Който лично го определил като „истински израилтянин, у когото няма лукавство“. След Петдесетница Натанаил-Вартоломей проповядвал Христовото учение в различни страни, стигнал и до Индия. Умрял мъченически.

Свети Варнава бил евреин, родом от остров Кипър. Числял се към 70-те апостоли на Христос, а след Петдесетница, заедно с апостол Павел, проповядвал вярата в Иисус Христос както на родния си остров, така и в съседни страни – Палестина, Финикия, Сирия и Мала Азия. Умрял мъченически в Кипър.

Свети Лука (1977-1961 г.) бил прочут руски лекар-хирург и силно вярващ човек. По времето на комунизма в Русия станал свещеник, сетне и епископ на Симферопол, продължавал и да лекува. Преследван и затварян от властта, той останал образец на любов и саможертвено служение на ближните.

Автор: Проф. Иван Желев
Източник: БТА