Снимка

На 9 юни на тържествена церемония в зала „Филхармония“ на Симфониета във Видин бяха наградени отличените ученици в Националния конкурс „Бог е любов“, който се организира от Министерството на образованието и науката в сътрудничество със Св. Синод на БПЦ. Домакини на събитието бяха Видинска митрополия, която организира престоя на учениците в дунавския град, и Основно училище „Любен Каравелов“, съвместно с РУО-Видин.

Празничната програма беше открита с приветствие от председателя на Националната комисия проф. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той поздрави победителите в националния кръг на конкурса „Бог е любов“ и подчерта, че състезанието се провежда вече двадесет и една години благодарение на неуморния труд на ученици, учители и родители, както и на плодотворното сътрудничество между МОН и Българската православна църква. Проф. Павлов благодари на Видинския митрополит Даниил, който оказа изключително гостоприемство на децата и придружаващите ги родители и учители, като напомни, че епархията за втори път посреща победителите в конкурса. Преди това Видинска митрополия организира заключителната церемония и през 2012 г. (тук).

Митр. Даниил също приветства победителите в конкурса, техните учители и родители, както и членовете на Националната комисия на „Бог е любов“ в престолния град на епархията. Владиката поздрави децата за техния труд и творчество, чрез които изразяват по свой начин отношението си към Бога. Митрополитът посочи, че чрез молитвата християните влизат в най-тясна връзка и общение с Бога и в това общуване разбираме, че Бог е любов. Той напомни, че времето, в което живеем, се нуждае изключително много от Божията любов и следва да я търсим и преживяваме.

Приветствие към гостите отправи и В. Асенова, началник на РУО-Видин, която пожела на младите творци още повече успехи и ги поощри да се запознаят със забележителностите на града.

Наградите на победителите бяха връчени от митр. Даниил и проф. Павлов. Учениците получиха грамоти и ваучери, осигурени от МОН, заедно с икона на св. Ромил Бдински и шоколадови лакомства от Видинска митрополия.

В края на тържеството на гостите беше представена музикална програма с народни песни и танци, подготвени от ученици от града.

РУО-Видин организира за гостуващите ученици разходка и посещение на забележителностите на града: храмовете „Св. Димитър“, „Св. Николай“, мавзолея на Екзарх Антим Първи, Видинска митрополия, джамията на Осман Пазвантоглу, музея „Конака“, крепостта Баба Вида и др.

На другия ден, 10 юни, членове на Националната комисия на конкурса „Бог е любов“ посетиха училище „Св. Кирил и Методий“ в гр. Брегово по покана на директорката Илияна Кръстева. Всяка година възпитаници на училището печелят челни места в ученическото състезание, като тазгодишното издание не е изключение. Г-жа Кръстева от години организира занятия по Религия за своите ученици. Гостите бяха посрещнати от духовия оркестър, съставен от възпитаници на училището. Той изпълни местни и класически творби. В училището патриотичното и религиозно възпитание започват още от входа. На първия етаж е организиран параклис, коридорите на всеки етаж са посветени на исторически личности и събития. По този начин обучението се простира и извън класните стаи и заема цялото пространство на училището. Големите исторически събития се отбелязват така, че учениците лично вземат участие в честванията и оставят незабравим спомен за тях. Г-жа Кръстева и колегите ѝ, независимо от трудностите, с които се сблъскват училищата в малките населени места, които постоянно се обезлюдяват, са напълно посветени на професията си и на каузата на българското образование.

Посрещане на гостите в зала „Филхармония“:

Изложба на отличените творби беше организирана във фоайето на Симфониета, Видин:

Снимка на митр. Даниил с отличените творци и журито на конкурса:

Духовият оркестър на училище „Св. Кирил и Методий“ в Брегово:

Входът на параклиса в училището:


13.06.2023_08:24 | Източник: Двери на Православието 12.06.2023 |
Автор: Двери на Православието