Снимка

 
На 23 октомври в манастир „Св. Йоан Предтеча“, който се намира в покрайнините на с. Акритохори, Р Гърция, в полита на планината Беласица, беше отслужена в големия манастирски храм Яковова света Литургия.

Поводът за отслужването на древното литургично молитвено последование е отбелязването празника на св. апостол Яков, брат Господен, който, също така се явява духовен патрон на игуменията на манастира, майка Якова.

Гост на манастира и сестринството, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Светата Литургия беше оглавена от митрополита на Сидирокастро Макарий, в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп, архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт, който е и духовен отец, ктитор и благодетел на женския манастир и архимандрит Гавриил, игумен на светогорския манастир Пантократор. В Литургията съслужиха и светогорски духовници, свещеници от епархията и отци от околни митрополии.

Празникът беше уважен от новоизбраните кметове на Серес, Сидирокастро и други, както и от десетки благочестиви православни християни.

След отслужването на светата Яковова Литургия беше осветено празнично коливо, състоя се обща братска почерпка, обща трапеза по чина на светогорския ред – „Панагия“, както и „Славословие“ в малкия католикон на манастира.

По време на монашеското тържество бяха споделени духовни мисли върху живота на светия Христов апостол Яков, които да бъдат полезни, както за монашестващите, така и за верния народ, дошъл да получи духовна полза за себе си.

Епископ Поликарп, заедно с протойерей Петър Славов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, поздрави майка Якова и една от сестрите, която също празнува своя имен ден, като им пожела здраве, духовни сили и преуспяване в монашеския подвиг. Архимандрит Алексий и сестрите на светата обител бяха поздравени, чрез владика Поликарп, и от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

24.10.2023_12:16 | Източник: Българска патриаршия 23.10.2023 20:16 |
Автор: Софийска митрополия