Снимка

От 10 до 12 ноември в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ ще се проведе среща с един от най-изтъкнатите съвременни изпълнители на едногласна църковна византийска музика г-н Григорий Дараваноглу.
 
Григорий Дараваноглу е протопсалт и хормайстор в областта на източноцърковното пеене с международна известност. Той гостува у нас по покана на Никола Антонов, ръководител на школата по източно пеене към храм „Рождество Христово“ в София. Това не е първото му посещение тук. Г-н Дараваноглу обича България и българския народ, от години гостува на школата по източно пеене и винаги откликва с радост на поканата да сподели опита и знанията си с любителите на църковното пеене у нас. Тази година срещата ще се проведе в концертната зала на Софийската духовна семинария и ще бъде посветена на един от най-изтъкнатите майстори на цариградската псалтикийна традиция от 20 в. – Трасивул Станица (1910-1987), вдъхновител на поколения певци, учители и изследователи в областта на едногласната православна музика по целия свят. Събитието включва беседи с практическа част и богослужение с участието на ученици от Софийската духовна семинария и от школата по пеене на Никола Антонов.

Григорий Дараваноглу е роден в Истанбул. Прави първите си стъпки във Вселенската патриаршия с учителите по църковна музика Василий Николаидис и Елевтерий Георгиадис. Първата му официална енория е храмът „Св. Николай“ в истанбулския квартал „Нихори“ (Неохорион, на турски Йеникьой). През 1978 г. заминава за САЩ. Там преподава византийска музика на младежи, създава и ръководи хор от гръцки студенти в университета Браун, а след това и в Харвард. Осъществява множество концерти в различни американски православни общини, а през 1982 г. се завръща в Гърция, където живее и сега.

Гостува и изпълнява песнопения в Йерусалимската патриаршия, в Канада, Великобритания, Италия, Кипър и др. Днес е протопсалт в храма „Св. Николай“ в Пирея. Основател и хормайстор е на византийски хор, който носи неговото име. Ръководи и хора на дружеството на константинополските гърци. Освен църковна музика той изпълнява и традиционни гръцки народни песни и ребетико. Известно е плодотворното му сътрудничество с прочутия гръцки певец Йоргос Даларас.

07.11.2023_11:19 | Източник: Двери на Православието 06.11.2023 |
Автор: Двери на Православието