Снимка

В църквата „Св. Благовещение“ в Прилеп йерарси от три балкански държави отслужиха съвместна св. Литургия по покана на Преспанско-Пелагонийски митрополит Петър от Православната църква в Северна Македония. Празничната литургия на 5 ноември, в деня на св. апостол Яков, брат Господен, беше отслужена от митр. Петър, Старозагорски митрополит Киприан и бившия митрополит на Арта Игнатий от Гръцката църква.

„От светата Чаша се причастиха всички заедно: и грък, и българин, и македонец. За Христос не е важна националността, а любовта между хората“, каза архиерейският наместник на Прилеп о. Влатко Ристески.

Снимка

Македонски медии наричат съслужението „историческо“, защото „за първи път от 170 години в Прилеп служи гръцки владика и за първи път от 70 години – български“.

Снимка

Ден по-рано, на Архангелова задушница, в църквата „Св. Георги“ в с. Цапари е била отслужена заупокойна панихида от митр. Киприан и митр. Петър „в памет на българските воини, загинали и погребани на територията на днешна република Северна Македония“, се казва в съобщение на българското Министерство на отбраната. Официална българска делегация на Министерството на отбраната, водена от зам.-министър Атанас Запрянов, е поднесла в този ден цветя и венци на българското военно гробище в с. Цапари, общ. Битоля, където са погребани над двеста български войници.

07.11.2023_11:30 | Източник: Двери на Православието 06.11.2023 |
Автор: Двери на Православието