Снимка

От Софийска митрополия потвърдиха появилата се по-рано днес в медиите информация, че на 10 ноември, петък, руската църква „Св. Николай Мирликийски“ в София отново ще бъде отворена. В епархийската канцелария нямат информация дали новият руски свещеник прот. Владимир Тишчук ще бъде посрещнат от българските църковни власти.
 
Новият предстоятел на подворието, о. Владимир Тишчук, беше назначен на тази длъжност от Руския патриарх Кирил. Досега е служил като клирик на Виенската и Австрийска епархия на Московска патриаршия.
 
Той ще заеме мястото на изгонения от българските власти досегашен предстоятел на руската църква архим. Васиан (Змеев).
 
Прот. Владимир Тишчук идва след сериозен скандал с обвинението в шпионаж на досегашния предстоятел на подворието и още двама служители в него. Веднага след това последва заключването на храма от страна на руското посолство в София и на дневен ред излезе въпросът за собствеността на храма. След като руското посолство представи нотариален акт, и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държава и за отмяна на издадения нотариален акт.


09.11.2023_09:45 | Източник: Двери на Православието 08.11.2023 |
Автор: Двери на Православието