Снимка

Днес малко преди 10 ч. руската църква в София беше отворена за богомолци, след като стоя затворена месец и половина. Храмът беше заключен от руското посолство след като служещите в „Св. Николай“ клирици на Московска патриаршия бяха експулсирани от страната ни заради подозрения в шпионаж.
 
Първото богослужение в руската църква след отварянето ѝ беше молебен, извършен от новия предстоятел на храма прот. Владимир Тишчук, който пристигна в София от Виена (тук). В съслужение с него бяха българските свещеници, назначени там от Негово Светейшество патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит.

В храма днес пристигнаха руската посланичка Елеонора Митрофанова, Румен Петков от АБВ, Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, както и други общественици, подкрепящи руската църковна политика у нас.

Собствеността на храма беше главната тема на журналистическите въпроси към посланик Митрофанова. „Църквата е руска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом – това е бивше царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме – всички документи от самото начало на създаването на тази църква“, заяви тя. На въпрос за разследването на българската прокуратура относно собствеността на руската църква, Митрофанова отговори: „Не знам какво е проучила прокуратурата относно собствеността на църквата. Знам това, което и вие. Прокуратурата казва, че има четири тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще видим“.

Имаше и политически реакции на отварянето на църквата и на коментарите на Елеонора Митрофанова. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи поведението на руската посланичка, като „имперски стил на действие“, който е неприемлив. „Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда“, заяви Пеевски.

Той повтори искането на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, направено на 1 ноември (тук) „министърът на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес“, категоричен беше Делян Пеевски.

Църковни наблюдатели обаче изказват съмнение, че изразената на думи решимост на политиците да бъде заведено съдебно дело за собствеността на храма едва ли ще доведе до конкретни действия. Първото заявление на Сарафов беше направено преди десет дни и от тогава няма никакво развитие по случая.

Снимка: dir.bg

11.11.2023_09:00 | Източник: Двери на Православието 10.11.2023 |
Автор: Двери на Православието