Снимка

За втора поредна година на 21 ноември се открива изложбата „Въведение в храма на изкуството“ на учениците от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография по случай големия православен празник Въведение Богородично в храма, Ден на християнското семейство и православната младеж. Заглавието на творческата проява е вдъхновено от важното свещено събитие, когато тригодишната св. Богородица е заведена в Йерусалимския храм и посветена на Бога. Тя сама изкачва високите стълби на храма и в последствие се отдава на учене на Свещеното Писание, духовно усъвършенстване и възрастване, както и на ръкоделие.
 
Галерия „Арт Муза“ в София отново е домакин на събитието и дава поле за изява на възпитаниците на НПГПФ, за да представят малка част от най-добрите свои рисунки и картини. Чрез изложбата те за първи път са въведени в галерийното пространство, техните творби са изведени от учебната среда и превърнати в произведение на изкуството. Сложени в рамка на стената в галерията, те са погледнати от друга дистанция.

Снимка

Настоящата експозиция цели подкрепа и творческо насърчаване на таланта на младите хора, избрали Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Така те намират нова благодатна среда, наподобяваща едно ново семейство в лицето на своите учители, съученици и ръководството на училището. Тук те прекарват значителна част от ежедневието си и овладяват множество науки: общообразователни и специални. Повече от 20 години в гимназията се изучава предметът Религия и учениците получават най-общи познания за православието и вярата в Бога, както и информация за други вероизповедания. В училището вече трета година има своеобразен параклис с икони и старинен дърворезбован кръст, дарени от председателя на столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ иконом Стилян Табаков. Там се намира и една икона на св. Богородица, рисувана от осмокласничката Виктория Николова и нейната майка. Така че вярата, изкуството и образованието вървят ръка за ръка в това столично училище.

Снимка

Експозицията в галерия „Арт Муза“ е съставена от представителни творби на учениците от 8 до 11 клас, сътворени в часовете по рисуване и живопис с учителите Николинка Климукова и Милена Станкова. Виждаме процесите на овладяване на натурата от предметния свят до най-трудния обект – човешкият образ, създаден по „образ и подобие Божие“ (Бит. 1:26). Гимназистите с интерес рисуват както заобикалящата ги красота на природата, храмовете, посветени на Бога, предметите, създадени от човека, така и винаги търсят своето място в този свят. Особен интерес проявяват към собствения си образ и сложния духовен живот и го изобразяват в интересни портрети. Търсят и своето място и роля в семейството си и показват любовта, създадена и поддържана в него, подобно на св. Богородица – великата закрилница на децата, семейството и молителка пред Бога за нас.

Изложбата може да се разглежда до 15.12.2023 г. в София на ул. „11 август“ № 23 на ъгъла с ул. „Искър“ № 43.

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка

21.11.2023_00:27 | Източник: Двери на Православието 20.11.2023 |
Автор: Д-р Николинка Климукова