Снимка

 
На 30 ноември, Андреевден, в румънския гр. Търговище бе отбелязана 172-та годишнина от заселването на българската общност в града и основаването на квартал „Матей Войвода“. В храм „Св. Нифон“, изграден с помощта на българското малцинство, в края на Божествената Литургия, посланик Радко Влайков произнесе от солея приветствие към вярващите, а прот. Кирил Синев, представител на Българска патриаршия в гр. Букурещ, произнесе Господнята молитва „Отче наш“. Предстоятелят на храма и архиерейски наместник (протопоп) на Търговище Юг отец Мариус Траян Стан подари на посланик Влайков икона с образа на св. Нифон, чиито мощи се намират в дома Господен.

В 12 ч. в Културния дом на Асоциация „Заедно“ на българите в Търговище се състоя официалната част на честваната годишнина. По покана на председателя на Асоциация „Заедно“ – г-н Иларий Мариан Костаке, тържеството уважиха Дан Кристиян Стан, кмет на гр. Търговище, Корнелиу Щефан, председател на Окръжен съвет Дъмбовица, Георги Наков, български депутат в Румънския парламент, свещенослужителите Габриел Войчила, епархийски съветник, Мариус Траян Стан, Георге Петре и българския свещеник, румънски полковници от резерва и запаса.

В началото военният духов оркестър „Киндия Брас Търговище“ изпълни химна на България и на Румъния. Свещенослужителите отслужиха трисагий за румънските войници от българска етническа принадлежност, жители на кв. Матей Войвода, Търговище, отдали живота си на бойното поле.

В своето слово българският посланик отбеляза: „Общата служба, която сега отслужиха румънските свещеници с българския свещеник отец Кирил Синев е наистина най-яркото доказателство за това колко сме близки българи и румънци, как изповядваме една и съща вяра, как решаваме едни и същи проблеми и как искаме да живеем, като едни достойни граждани“.

Пред двете паметни плочи в двора на културния дом бяха поднесени венци и цветя.

В напълно обновената и модернизирана сграда на седалището на Асоциация „Заедно“ се проведе културната програма на събитието, в която взеха участие с песни и танци Ансамбъл „Българче“ на банатските българи от Винга, Ансамбъл „Български извори“ на едноименната Асоциация на българите от Извоареле (окръг Телеорман), Ансамбъл „Хоро“ на Асоциация „Българска радост“ на българите от община Бълени, (окръг Дъмбовица) и Ансамбъл „Босилче“ на търговищката българска асоциация.

Текст: прот. Кирил Синев

01.12.2023_23:45 | Източник: Българска патриаршия 01.12.2023 15:40 |
Автор: Русенска митрополия