Снимка

 
Излезе от печат „Църковен вестник“ бр. 23, предпоследният за 2023 година. Тук е мястото да напомним, че с непроменени цени тече абонаментната кампания за следващата година – 0,70 лв. за брой и 30 лв. годишен абонамент.

Водещите актуални събития, подбрани за настоящия брой, са съборните богослужения и конференцията в Пловдив, които събраха синодални архиереи, епископи и свещенство и представители на академична общност, както и усилените моления на църковната ни общност за оздравяването на Светейшия патриарх Неофит. (Стр. 1-2)

Във връзка с 4 декември, когато отбелязваме паметта на св. великомъченица Варвара, публикуваме любопитен материал за извора на св. Варвара. Защо този материал излиза под рубриката „Святост по българските земи“, ще научите на стр. 2.

Под рубриката „Достойни служители на БПЦ“ на стр. 3 публикуваме „Благодарствено слово за духовния старец Назарий“ по повод 90-годишнината от рождението на приснопаметния възобновител и дългогодишен игумен на Кокалянския манастир, духовен наставник на много духовници (в това число и архиереи) и миряни.

Едно прекрасно тълкувание на две сходни по съдържание притчи – за поканените на сватбата (Мат. 22:2-14) и на празничната вечеря (Лука. 14:16-24), озаглавено „Всичко е готово; дойдете на сватбата“, публикуваме на стр. 4-5 в рубриката „Пастирско слово“.

Своеобразен отзвук от отбелязването на 10 години от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил е материалът със заглавие „Свещеници, бийте камбаните“, чийто автор е приснопаметният архиерей на БПЦ-БП. Материала ще откриете под рубрика „Светилници на вярата“ на стр. 5, където е и „Колонката на редактора“, посветена този път на „Традицията и пазителите ѝ“.

В рубриката „Документи“ публикуваме пълния текст на „Становище на Св. Синод на Българска православна църква – Българска Патриаршия, прието на заседанието му на 22.11.2023 г., прот. № 6 – пълен състав, относно: искане за преразглеждане на Решение от 05.09.2023 г. по жалба № 40209/20, „Бабулкова и Коилова срещу България“, от Голямото отделение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съгласно чл. 43 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (КЗПЧОС)“. Юридически и богословски обоснованата позиция на Светия Синод можете да прочетете на стр. 1, 6 и 7.

На 100-годишнината от основаването на Богословския факултет на Софийския университет е посветена стр. 8, където намериха място материал за тържественото отбелязване деня на неговия небесен покровител св. Климент Охридски – 25 ноември, превърнал се в кулминация на юбилейната година за факултета, и Патриаршеското приветствие по този повод.

„Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой – 0,70 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. „Оборище“ №4; Синодално издателство или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк – София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева

15.12.2023_09:51 | Източник: Българска патриаршия 14.12.2023 14:45 |
Автор: Синодално издателство