Снимка

На 14 декември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя представяне на последните три книги на митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Босаков). Митр. Йосиф, който обгрижва Православната българска митрополия зад океана, не присъства лично на събитието заради ангажименти в епархията си, но изпрати специално поздравление.
 
Представянето беше открито от декана на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов, а творчеството на архиерея и последните му три книги бяха представени от редакторите на изданията: проф. д-р Иван Желев, д-р Златина Каравълчева и гл. ас. д-р Полина Спирова от издателството на Двери.

„Събрали сме се на нещо много нетипично, бих казал, непознато за нас като опит – да представяме книги на български митрополит и то от най-новия период“. С тези думи деканът на Богословския факултет доц. Найденов въведе присъстващите в тематиката на събитието. Той изрази надежда, че това начинание ще запали и други митрополити да издават своите трудове. Доц. Найденов разказа за личните си впечатления и контактите с митр. Йосиф, като отбеляза и връзките на архиерея с Духовната академия в София, в която владиката учи от 1966 до 1970 г., и с възстановения след това Богословски факултет.

Снимка

Деканът сподели спомени от студентските си години, когато дядо Йосиф е имал открити лекции в аулата на факултета, които са се посещавали с голям интерес от студентите. През годините митрополитът служи често на празниците в академичния параклис и от амвона отправя посланията си към младите хора. През 2015 г. той участва във възстановяването на традицията докторите по богословие да получават нагръдни кръстове. Дядо Йосиф подпомага финансово издаването на последния сборник, посветен на св. Климент Охридски, но участва и с публикация в него. Владиката неведнъж изразява своето и на епархията си приятелство и добронамереност като подкрепя различни дейности на Богословския факултет. Доц. Найденов завърши представянето си като каза, че Богословският факултет винаги ще изпитва синовна любов към своя пастир.

Проф. Желев, който е дългогодишен приятел и съработник на митр. Йосиф, продължи представянето с лични разкази. Той припомни, че двамата се познават от Духовната семинария в Черепиш, където архиереят е бил два курса по-напред и сред съучениците му са били сегашният Плевенски митрополит Игнатий, проф. Казимир Попконстантинов, покойният вече Маркианополски епископ Константин, столичният свещеник о. Александър Лашков и др. По-късно в Духовната академия проф. Желев попада в един курс с митр. Йосиф, когото определи като отличен студент. На 7 декември 1980 г. – десет години след завършването на Духовната академия, е ръкоположен за епископ и вече над четиридесет години служи в Америка.

Снимка

Проф. Желев описа служението на дядо Йосиф като трудно, защото епархията е огромна. Преди години митрополитът приема в своя диоцез и над десет протестантски общини, които преминават в православието и сега са едни от най-ревностните православни християни на българската епархия. Специфика на служението в Америка е и това, че църковното настоятелство избира своя свещеник за определен период, плаща му заплата, но има и големи изисквания, които, ако не бъдат удовлетворени, настоятелството може да го освободи. Намирането на добри свещеници, които да служат зад океана, също е голямо предизвикателство пред служението на дядо Йосиф. Проф. Желев пожела здраве на архиерея и прочете посланието, което владиката беше изпратил до присъстващите на представянето. В него митр. Йосиф изразява съжалението си, че не може лично да присъства на тържеството в негова чест и казва още: „Пиша от Америка с любов и благодарност по повод представянето на три от моите книги и извинение, че не можем да се видим очи в очи, да вникваме взаимно в душите си и да се вълнуваме от радостта и старанието на приятелите от Богословския факултет и екипа на Двери, които, вярвам, ще ви удовлетворят като изкусни писатели и говорители в областта на духовната ни българска култура. Гарантирам ви, скъпи приятели, че в края на тържеството мнозина от вас ще пожелаят да станат читатели, за да стигнат до онова блажено състояние, което изпитват хората, влезли в близък непосредствен допир с Бога. В моите книги уверявам досточтимите читатели, че от личен опит зная това, в което вярвам и затова говоря смело. А щом мога аз, ще може и всеки един от вас! И това, което ще прочетете, е истина, полезна за душите ни“.

Снимка

На представянето гост беше и проф. Кристина Илиева от Националната художествена академия, която е дизайнер на изданията. Тя сподели, че работата ѝ с дядо Йосиф за нея е била впечатляващо преживяваме, защото той винаги много внимателно и деликатно е представял своите идеи за изгледа на корицата, без да натрапва мнението си, но същевременно насоките му са били винаги ясни и вдъхновяващи за дизайнера. Проф. Илиева благодари за възможността да работи по тези книги, които е прочела с удоволствие, и се надява, привлечени от корицата, това да направят и много други читатели.

Снимка

Д-р Златина Каравълчева представи изданието Вярвам, затова и говоря, което представлява сборник с отделни текстове, писани от владиката в продължение на четиридесет години. Д-р Каравълчева определи книгата като труд, с който се прави опит да бъдат запълнени празните страници от историческата ни памет. Това е едно свидетелство за вълненията на епохата, представено искрено и непосредствено. Сборникът има шест части: „Автобиографично“, „Моите събратя“, „Из живота на епархията – личности и събития“, „Из живота на епархията – храмове и юбилеи“, „Отворени писма и становища“, „Публицистика“. В първата част са засегнати както теми за началото на духовния път на архиерея, така и темата за връзките на репресивните органи на комунистическата държава с църковните служители. Д-р Каравълчева представи изчерпателно всички части на сборника и сподели увереността си, че написаното ще остане и може да бъде добър компас за процесите в най-новата ни история. Тя завърши с цитат от увода на книгата, написан от митр. Йосиф: „Огромното ми благонамерение в резултат на моя личен опит е и читателят на книгата да се постарае да види Бога и себе си във вътрешността си, да проведе и дори винаги да бъде в молитвен разговор с Господ Бог, в който разговор обезателно ще узнае как е изминал пътя си по хълмовете на времето и как е провел живота си в съгласие или не с личната си вяра, упование и надежда в Бога“.

Снимка

Д-р Полина Спирова представи книгите Пазете душите си и Образци на пастирско служение в Русия през 18-20 век.

Основните текстове на първия сборник са проповеди за Господски и Богородични празници, за светци на Църквата, за български светци; архипастирски послания за Рождество Христово и за Пасха, които митр. Йосиф изпраща до своето паство зад океана. Това е омилетична книга, за която характерни остават голямата емоционалност на автора и своеобразният му стил. Проповедите му винаги са свързани с актуални събития и в тях личи пастирската грижа.

За втората книга д-р Спирова отбеляза, че това е труд, който дядо Йосиф пише като аспирант в Русия през 70-те години на 20 в. Това е неговият дисертационен труд, в който той посочва примера на руски духовници и книжовници като представя тяхната дейност през призмата на пастирското служение. Това, на което митр. Йосиф обръща внимание, е, че пастирът трябва постоянно да се образова и да повишава богословската си осведоменост. Тази книга е издадена и на английски език за нуждите на неговите епархиоти.

На представянето присъстваха преподаватели, служители и студенти на факултета, както и миряни, които познават дядо Йосиф и за които беше голяма радост да се докоснат до неговата личност чрез словото му.

В края на вечерта издателите посочиха, че книгите на митр. Йосиф са достъпни за читателите в книжарница „Български книжици“ и в храм „Св. Седмочисленици“ в София, както и в книжарница „Благослов“ във Варна.

Снимки: авторката

17.12.2023_08:41 | Източник: Двери на Православието 16.12.2023 |
Автор: Елена Дюлгерова