Снимка

В навечерието на Рождество Христово, един от най-светлите празници за православните християни, българските общности в швейцарските градове Женева и Веве имаха щастието да участват в литургии, отслужени за тях от обгрижващия ги свещеник ставроф. ик. Юлиян Ангелов, както и от епархийския архиерей, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.
 
На 16 декември, събота, св. Литургия във Веве отслужи о. Юлиян, който като добър пастир пристигна при нас от Берлин, Германия. А на 17 декември, нeделя на св. праотци на Господ Иисус Христос, в Женева архиерейска служба отслужи нашият митрополит Антоний.

Храмовете и в двата града се изпълниха с млади семейства с деца, които придаваха на празничните литургии още по-голяма радост. Сред гостите на литургията в Женева бяха посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария Ради Найденов и постоянният представител на България към ООН и другите международни организации в Женева посланик Юрий Щерк.

Вдъхновено изпълнените песнопения на църковния хор проникнаха в сърцата на миряните и стоплиха душите им. Част от богомолците и повечето деца пристъпиха към св. Чаша за причастие.

Снимка

В своята проповед митрополитът разказа притчата на Иисус Христос за поканените на вечерята, която се чете в нeделя на праотците. Поканените се оправдали с различни причини и не отишли на вечерята. Тогава домакинът поръчал на слугите си да поканят всички, които срещнат по улиците, за да се запълни трапезата, защото „мнозина са звани, но малцина са избрани“. С тази притча Спасителят ни напомня, че, макар Бог да ни е призовал да бъдем Негови чеда в Църквата, все пак вечният живот не ни е даден безусловно, а зависи пряко от нас, от нашите дела.

Митр. Антоний посочи също така, че живеем в смутни и размирни времена, в които светът се раздира от войни, а разделението на бедни и богати, както и социалното противопоставяне и гладът непрекъснато се увеличават. Все по-голяма е отговорността на държавните ръководители, но те сякаш оставят проблемите да се решат от някои други фактори. Но Христос казва, че е с нас до свършването на света и Той е подготвил благодатен път за тези, които Го следват и изпълняват Неговата воля, защото Бог най-добре знае какво ни е нужно. Ние обаче, стоейки на скалата на Църквата, трябва всекидневно да отстояваме правото на личности, чийто глас и воля трябва да бъдат чути, за да бъдем от онези, които Иисус Христос ще избере за вечен живот.

В навечерието на Рождество Христово митрополитът ни призова да разтворим сърцата си и да ги превърнем в „ясла“, в която да се роди Христос.

Митр. Антоний пожела благодатно посрещане на празника Рождество Христово и изрази благодарност към о. Юлиян за неуморните му грижи за българската общност в Швейцария, към църковното настоятелство и към всички присъстващи на празничната литургия в Женева.

В края на двете литургии църковното настоятелство зарадва с коледни подаръци присъстващите деца.

Снимка

18.12.2023_09:00 | Източник: Двери на Православието 17.12.2023 |
Автор: БПЦО „Рождество Богородично“ – Женева