Снимка

 
В навечерието на Рождество Христово и когато на 20-ти декември се навършват 11 години от канонизацията на свети Гавриил Ургебадзе, се очаква да излезе новата книга на Ловчанска Епархия „Последен сред първите“. С благословеинето на Ловчанския митрополит Гавриил това е вече трето издание на Епархията, побрало множество разкази на очевидци за светостта и чудесата на преподобния изповедник и юродив заради Христа отец Гавриил.

Сборникът съдържа много нови свидетелства за великата святост и благодатни дарове на преподобния Гавриил. Като плод на молитвата и отричането от себе си, Св. Гавриил бил надарен от Светия Дух с благодатта на духовното старчество – дара да ръководи другите по пътя на спасението, да дава съвети и напътствия, които изразяват Божията воля за човека. Той имал и свръхестествените дарове на прозорливостта и разсъдителността, които му позволявали често да чете в сърцата на хората, да отговаря не само на въпросите, които му задават, но и на тези неосъзнати, често пъти много по-важни въпроси, за които те никога не биха се сетили да попитат. А заедно с това, обладавал и дара на на духовното лечителство, силата да възстановява душите на хората, а често пъти да лекува и телата им.

Вярваме, че след „Св. Гавриил Ургебадзе – чудеса и почуения“ и „Венецът на стареца“, настоящият сборник ще бъде достоен завършек на трилогията, която издателството на Ловчанска епархия посвети на паметта на един от най-обичаните светци на нашето съвремие.

19.12.2023_09:22 | Източник: Българска патриаршия 18.12.2023 10:40 |
Автор: Ловчанска митрополия