Снимка

На 17 декември 2023 г., 11 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на св. Праотци, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в храм “Св. прпмчк Прокопий Варненски”.

В настоящата година се изпълват 10 години от каноничния избор на Негово Високопреосвещенство за Варненски и Великопреславски митрополит, а също и 25 години от монашеското му пострижение. Той е избран за митрополит от членовете на Светия Синод в пълен състав на 22 декември 2013 г.

В съслужение с Архиерея бяха архимандрит Прокопий (Костадинов) – игумен на Ботевския манастир “Св. вмчца Марина” и епархийски съветник, ставрофорен иконом Димитър Николов – архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, ставрофорен иконом Славчо Проданов – архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, иконом Георги Дочев – архиерейски наместник на Добричка духовна околия, иконом Георгий Стоименов – архиерейски наместник на Провадийска духовна околия, ставрофорен иконом Дончо Александров – епархийски съветник, иконом Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, храмовото духовенство с председател иконом Георги Великов, председатели на варненските храмове, както и дякон Благой Иванов.

Поради факта, че 22 декември се пада във времето на предрождественските дни, освен това през настоящата година на този ден не се полага отслужването на света Литургия, защото празникът Рождество Христово ще се отбележи в понеделник, Божествената света Литургия беше отслужена в днешния неделен ден.

В края на богослужбата митрополит Йоан възглави молебен за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Последва поздравление към Архиерея, произнесено от ставрофорен иконом Дончо Александров:

Ваше Високопреосвещенство,

Изминаха 10 години от онзи декемврийски ден, когато с тържествен звън камбаните на Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” възвестиха каноничния Ви избор за Варненски и Великопреславски митрополит. Бог Ви изпрати начело на тази древна апостолска катедра с поръката “паси моите агънца” (Йоан 21:15). Със спокойствие, търпение и радост започнахте Вашето служение, уповавайки се на Господа, Който Ви “укрепява” (Фил. 4:13).

В този макар и кратък период се срещнахте с различни предизвикателства, но смело ги разрешавахте. Варна грее с една обновена Катедрала и нов храм, посветен на “Св. прпмчк Прокопий Варненски”. В цялата епархия се построиха нови храмове, а други се обновиха. Видно е Вашето усърдие да има благолепни храмове с богослужебен живот. Проявихте голяма грижа в подкрепа на свещенството. С милосърдие откликнахте на нуждите на болните и изпадналите в затруднение. В тежките изпитания за жителите на епархията, породени от природни бедствия, отивахте на място. Утешавахте и помагахте.

Под Ваше ръководство светата митрополия започна издателска дейност, която спомага за духовното просвещение на християните. Отбелязаха се важни годишнини от събития, случили се в пределите на нашата епархия, в които се видяха Вашите организаторски качества, бяхте добър и гостоприемен домакин. Инициирахте концерти, изложби, конференции, представяне на книги, като част от църковната мисия. Поддържахте добри отношения с всички представителни институции.

За тези 10 години е трудно само в няколко изречения да се обхване и анализира всестранната Ви архипастирска дейност.

 

Ваше Високопреосвещенство,

Приемете от името на Епархийския съвет, свещениците от епархията, представителите на монашеството и служителите при Варненска и Великопреславска света митрополия най-искрените ни молитвени благопожелания за дълголетие в добро здраве и сила. Божията благост и милост да Ви придружават през всички дни на Вашия живот (вж. Пс. 22:6). Носете в сърцето си Христовия мир, радост и светлина, та все така да служите “благоугодно Богу с благоговение и страх” (Евр. 12:28), както и винаги бъдете “достоен, безукорен работник, който вярно преподава словото на истината” (2 Тим. 2:15)!

На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико!

Митрополит Йоан изрази своята сърдечна и молитвена благодарност към присъстващите. Обръщайки вниманието им към евангелското четиво (Лука 14:16–24), посветено на притчата за поканените на голямата вечеря, той благопожела на всички здраве, сили, достойно и благодатно посрещане на Рождественските празници. “Да не забравяме, че ние сме звани, защото сме кръстени, но да ни даде Господ да бъдем и избрани, и спасени в Царството Божие. Амин!”, допълни още Варненският и Великопреславски митрополит.

Богослужбата завършви с многолетствие. След това Негово Високопреосвещенство раздаден анафората и подари най-новото издание на Варненска и Великопреславска света митрополия – “С радост и упование в Господа”.

Цялото богослужение може да проследите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/379279007899026.

Изготви: Георги Великов


19.12.2023_08: | Източник: Българска патриаршия 18.12.2023 11:00 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия