Снимка

 
В Царския дворец „Врана“ беше официално представен албум по повод 100-годишнината от основаването на Висшата богословска школа на Българската църква и 160 години от рождението на проф. Николай Никанорович Глубоковский – „Живот във фотографии из неговия софийски архив“, с неизвестни фотографии от личния архив на проф. Глубоковски, открит, съхранен и проучен от архимандрит Пьотър Еремеев. Почетен гост на тържествената академична вечер бе Нейно Височество княгина Калина Сакскобургготска.

Приветствия отправиха доц. д-р Ивайло Шалафов, директор на Фонда, архимандрит д-р Петър Еремеев, автор и съставител на албума, действителен член на ЦИО, Техни Преосвещенства Белоградчишки епископ Поликарп и Велбъждски епископ Исаак от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и проф. д-р Павел Павлов, зам. председател на ЦИО и зам. декан на Богословския факултет, който направи пространен преглед на живота и делото на Николай Никанорович.

В края на събитието епископ Поликарп подари нагръден кръст на архимандрит Пьотър за спомен и благословение. Преди представянето на албума бе отслужен трисагий в памет на Николай Глубоковский от епископ Исаак в съслужение с йеродякон Вартоломей.

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

20.12.2023_20:04 | Източник: Българска патриаршия 20.12.2023 14:21 |
Автор: Софийска митрополия