Снимка

 
На 20 декември, в навечерието на Рождество Христово, в читалището на гр. Сливница се проведе детски Рождественски концерт. Той бе организиран от г-жа Жени Методиева, преподавател по Религия-Православие в местното училище СУ „Св. св. Кирил и Методий“. В Рождественския концерт взеха участие деца, изучаващи ФУЧ Религия, както и ученици, които развиват своите таланти в различни творчески направления.

Концертът беше уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Георги Иванов енорийски свещеник в селището, кметът Васко Стоилков, председателят на Общинския съвет Милко Миланов и голямо множество родители, гости, учители и деца.

Децата от трети „а“ клас пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. С трепет и усърдие те се превъплътиха в образите на ангелите, пастирите и мъдреците, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител. Като завършек на сценката г-жа Методиева предаде посланието на празника и прикани присъстващите да проявят своята състрадателност и да подкрепят две боледуващи деца – Божидара и Ники, които се нуждаят от финансови средства.

Програмата продължи с изпълнения на песнички, театрални сценки и изява на различни танцови формации.

След тържествената Рождественска вечер, поздрав към изпълнителите и гостите поднесе епископ Поликарп. Той благодари на децата за прекрасния концерт и сподели, че тържеството приближи сърцата на всички към достойно посрещане на Рождество Христово. Епископът благодари на всички присъстващи и им пожела леко, благодатно и радостно посрещане на Рождество Христово. За участието си в концерта всички деца получиха подаръци, подготвени от Софийска света митрополия.

Благодарност към учителите и децата, взели участие в празничната вечер, поднесе и г-жа Серафимова, директор на учебното заведение. Тя сподели, че училището за втора поредна година работи по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, която развива в учениците компетентности, които са необходими не само в образователния процес, но и в социален аспект.

„Програмата предоставя една възможност, която подкрепя талантливите ученици, и стимулира тяхното изграждане като личности“ – каза г-жа Серафимова – „С днешния празничен концерт, който посветихме на един от най светлите празници в годината, представихме изявите на учениците в програмата. А това са и направленията: Танцово изкуство, с ръководители г-жа Мая Първанова и г-ца Райна Радева, Театрално изкуство, с ръководители г-жа Жени Методиева и г-жа Дарина Никифорова, и Музикално изкуство, с ръководител г-жа Силвия Петрова. В навечерието на най-светлите християнски празници, Бъдни вечер и Коледа, искам да отправя към вас своите искрени пожелания за една свята и мирна Коледа, която да донесе на вас и семействата ви, много топлина, коледен дух и празнично настроение. Нека посрещнем предстоящата нова година със здраве, да бъдем много щастливи, да има мир и светлина в сърцата ни!“ – благопожела още директорът.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

22.12.2023_00:17 | Източник: Българска патриаршия 21.12.2023 15:08 |
Автор: Софийска митрополия