Снимка

На 20 декември денят, в който Православната църква отбелязва паметта на св. свщмчк Игнатий Богоносец и началото на Предпразненството на Рождество Христово, Неврокопският митрополит Серафим посрещна ученици от Второ основно училище в Гоце Делчев.
 
И тази година сградата на Неврокопска митрополия се изпълни с деца, дошли да поздравят епархийския си архиерей с наближаването на Рождественските празници и да получат неговото благословение за настъпващата Нова година.
 
Снимка
 
Митрополит Серафим разказа на децата за живота на св. Игнатий и защо е наречен Богоносец. Владиката припомни събитията, случили се при раждането на Иисус Христос, а учениците зададоха поредица от въпроси, свързани с чудото на Рождество.
 
На раздяла митрополит Серафим благослови учителите и учениците и им пожела Христос да се роди в сърцата им и да остане с тях завинаги.

Снимка

На 20 декември, Игнажден, Старозагорският митрополит Киприан посрещна в митрополитския дом деца и ученици, изучаващи религия в престолния град на епархията. Първи гости на владиката бяха възпитаниците на Детска градина № 23 „Кипарис“. Веднага след тях с архиерея се срещнаха учениците от началния етап на СУ „Иван Вазов“. Всички те представиха специално подготвена празнична програма, след което подариха на митрополит Киприан изработени от тях картички и сувенири. От своя страна архиереят ги зарадва с книги и лакомства.

Снимка

Владиката благодари на директорите на учебните заведения Мая Нейчева и Динко Цвятков, както и на преподавателите за това, че създават благоприятна среда за изучаване на християнските ценности и добродетели.

На събитието присъстваха заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова и началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова.

На Рождество Христово, по време на традиционните отворени врати на митрополитския дом, митрополит Киприан ще посрещне учениците от VI ОУ „Св. Никола“ и възпитаниците на Музикалната школа на Старозагорска митрополия.

Снимка

На 21 декември ученици от 2 клас на ОУ „Иван Вазов“ в Русе гостуваха на Русенския митрополит Наум. Децата бяха водени от учителките Росица Рачева и Христина Христова, както и от директора на училището Теодора Йорданова и зам. директора Елена Петкова.

В приемната на митрополията учениците изпълниха традиционни песни и стихчета, свързани с Рождество Христово, а владиката им благодари за вниманието и раздаде на всички подаръци.

Снимка

На тържеството присъстваха и родители на децата, които се зарадваха на възможността да се срещнат с епархийския си архиерей.

В навечерието на светлото Христово Рождество първокласници и второкласници от група “ Православни християнчета“ на ОУ „Любен Каравелов“ във Видин подготвиха Рождественско тържество. На него присъстваха родители и учители.

Снимка

Гост на празника беше и Видинския митрополит Даниил, както и Владко Вълчев – старши експерт в РУО – Видин. Под ръководството на г-жа Виолина Симеонова децата пресъздадоха евангелското повествование за раждането на Господ Иисус Христос във Витлеемската пещера. С много вълнение те се превъплътиха в образите на ангелите, пастирите и мъдреците, изпълниха Рождественски стихове и песни.

Снимка

Тържеството завърши с приветствие от Видински митрополит Даниил, който пожела родилият се Младенец да влезе във всеки дом и във всяко сърце да се възцари доброто.

Поздрав към деца и родители отправи и г-н Вълчев, който изтъкна ползата и необходимостта от изучаването на предмета религия-православие.

Всички деца се зарадваха на подаръците, които раздаде митрополит Даниил.

22.12.2023_00:35 | Източник: Двери на Православието 21.12.2023 |
Автор: Двери на Православието