Снимка

На 22 декември със симфоничния концерт “В навечерието на Рождество Христово” Държавна опера Варна отбеляза 10-годишнината от интронизацията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той е канонично избран от Светия Синод в пълен състав на 22 декември 2013 г.

По този повод екипът на оперния театър представи световната премиера на симфоничната поема “Бряг”, най-новата творба на известния композитор и диригент д-р Мартин Георгиев, щатен диригент на Кралския балет в Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон. През настоящия сезон дирижираните от него спектакли на “Лебедово езеро” от Чайковски ще бъдат излъчени по кината в целия свят и издадени на DVD. Негови композиции са изпълнявани във Великобритания, България, САЩ, Франция, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, Италия. Работи във водещи международни ансамбли като Симфоничния оркестър на BBC в Лондон, Брюкселската филхармония, Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Лондонската кралска академия, както и водещи български формации, като Оркестъра на БНР, Софийската филхармония, Варненската филхармония.

Музикалната програма на вечерта привлече с емблематичния Концерт за цигулка и оркестър на Феликс Менделсон Бартолди (1809–1847). Посветено на цигуларя Фердинанд Давид, произведението, възхвалявано като “ювелирен продукт на сърцето”, неслучайно се нарежда заедно с прочутия “Сватбен марш”, сред най-известните творби на Менделсон. Знаковият немски композитор от епохата на романтизма черпи вдъхновение от немските, италианските и шотландските народни песни, както и от немското музикално наследство – Бах, Хендел, Глук, Хайдн, Бетовен и Шуберт. Характерните за Менделсон мелодичност, романтично настроение и дълбока емоционалност дават своя отпечатък и върху Цигулковия му концерт, на който солист беше Димитър Буров. Бележитият цигулар и педагог, роден във Варна, е записал тази своя любима творба на компактдиск със Симфоничния оркестър на БНР.

“В навечерието на Рождество Христово” прозвуча още една творба с коледна тематика – симфоничната поема “Коледа” от Димитър Ненов (1901–1953), един от най-ярките представители на българския музикален модернизъм от първата половина на XX век. Завършил архитектура и музика в Германия, Димитър Ненов оставя значимо наследство и в двете изкуства. Музикалният му език, изтънчен и богат на звукови цветове, претворява българския фолклор в съвременна поетика, подобно на Пенчо Славейков и Пейо Яворов. Оригиналният и самобитен стил на Димитър Ненов проличава най-вече в симфоничната поема “Коледа”, която в концерта беше интерпретирана от солистите Димитринка Райчева – сопран и Иво Йорданов – баритон, оркестъра и хора на Държавна опера Варна.

Негово Високопреосвещенство изрази своята сърдечна благодарност и в началото на концерта прозвуча неговия поздравителен адрес към г-жа Даниела Димова, Директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна:

Почитаема г-жо Димова,

Повече от две хилядолетия християнското сърце в молитвено преклонение чества светлото Христово Рождество като начало на нова ера в човешкото битие, защото с раждането на Спасителя “древното премина” и “всичко стана ново” (2 Кор. 5:17), “и изгря светлина” (Мат. 4:16).

Днес вярващите с възторжена радост и молитвена утеха очакват светлия ден на Рождеството на Богомладенеца Христос, за да въздадат слава и благодарение на Родения от Дева и заедно с мъдреците от изток, да Му принесат своята безпределна обич и искрена вяра в Него като предвечен Син Божи и Спасител на човешкия род.

Всесърдечно благодарим лично на Вас, г-жо Димова, защото Вие, със своя силен характер и ярък темперамент, неуморно се трудите за развитието на културата в богоспасяемия ни град и за издигането просперитета на Държавна опера Варна. Сърдечно изказваме своята благодарност и за това, че този концерт “В навечерието на Рождество Христово” в някаква степен е посветен на много скромната ни годишнина – 10 години от избора ни за Варненски и Великопреславски митрополит.

Дължим дълбока благодарност на д-р Мартин Георгиев, който, предвид огромната си заетост, се съгласи да дирижира този концерт. Д-р Георгиев е обдарен от Бога с изключителен талант на композитор и диригент. В неговата творческа личност са вплетени огромната даровитост, съчетана с дълбоко смирение и скромност. Той е човек с изключително, подчертано православно съзнание и от дълги години се труди на Божия виноград на родната света Българска православна църква. Немалко време д-р Георгиев посвети да бъде църковен настоятел и клиросен певец при храм “Св. Йоан Рилски” в Лондон. Не можем да не кажем, че той притежава и солидна богословска подготовка и е имал редкия шанс да общува с известния православен богослов, вече покойник, Диоклийския митрополит Калистос (Уеър). За нас ще бъде огромен интерес тази вечер да чуем симфоничната поема “Бряг”, композирана лично от Мартин Георгиев.

Своята топла благодарност изказваме и към бележития и дълбоко талантлив цигулар Димитър Буров, който също възприе, въпреки своята изключителна ангажираност, да изпълни Концерта за цигулка и оркестър от Менделсон. Ние осъзнаваме какви таланти има България в областта на музикалното изкуство. Искрено им благопожелаваме много крепки сили, благодатна помощ и дълги години живот, в който да се утвърждава музиката, като един от верните пътища към Господа. Всесърдечно благодарим на солистите Димитринка Райчева и Иво Йорданов, както и на всички хористи и оркестранти на Държавна опера Варна.

Нека сега, когато духовно усещаме радостта от Рождението по плът на нашия Спасител Господ Иисус Христос и прекрачваме прага на Новата 2024 година, да отправим молитва към Всеподателя Бога за всеки един от нас, за народа ни, за държавата ни, за светата ни спасяваща Църква, за скъпата ни Варненска и Великопреславска епархия и за цялата земя.

Господи, помилвай и запази народа ни във всяка добродетел за всестранен напредък във вяра и в доброчестина! Господи, помилвай и запази нашата държава в мир, свобода, независимост и възход! Господи, помилвай и съхрани невредими от всяко зло всички чеда на Варненската и Великопреславска епархия и укрепи светата наша Църква, за да бъде твърдиня на вярата и на здравия дух! Нека звуците на този концерт се влеят в осъществяващото се благословение на ангелската песен: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14).

Честито Рождество Христово!

Честита Новата 2024 година!

Изготви: Георги Великов


23.12.2023_23:49 | Източник: Българска патриаршия 23.12.2023 11:29 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия