Снимка

На 23 декември, броени дни преди празника Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в храма на манастир “Св. ап. Петър и Павел”, село Златар. В края на Утренята Архиереят извърши чина на монашеското пострижение. На новопостриганата монахиня беше дадено името Теофана, в чест на преп. Теофана Басараб (Българска), която е определена в акатиста като тайнственото светило на Балканите.

В ранната съботна утрин Негово Високопреосвещенство беше топло посрещнат от архимандрит Прокопий (Костадинов) – игумен на Ботевския манастир “Св. вмчца Марина”, иконом Иван Павлов, изпълняващ длъжността игумен на Златарския манастир и ставрофорен иконом Красимир Капитанов. В светата Литургия съслужи и дякон Благой Иванов.

Монахиня Теофана (в мире Румянка Върбанова Иванова) е родена през 1965 година в село Могила, Шуменска духовна околия. Още от ранна детска възраст тя усеща влечение към монашеския живот, посещавайки свети обители със своите родители. След важен момент от нейния живот тя решава да се посвети на Бога и преди повече от три години постъпва като послушница в Златарския манастир при дългогодишната игумения на светата обител блаженопочиналата монахиня Ксения (Калина) Костова, която се упокои в Господа на 23 май 2022 г.

В богослуженията взеха участие сестри от Кабиленския манастир “Рождество Богородично”, водени от игумения Минодора. Майка Минодора е възприемник и водеше под мантия пристъпващата към монашеския постриг.

Сборна група от клиросни певци под диригентството на Тодор Тодоров украсиха песенно празничното богослужение.

След пострижението Негово Високопреосвещенство се обърна към всички присъстващи с думите:

“Може би отдавна в тази света обител не е имало монашеско пострижение. За съжаление този благодатен чин се извършва все по-рядко в светата Църква. Днес пред нас е изправен прекрасния образ на един от великите отци на Църквата – преп. Наум Охридски, който е в лика на светите Седмочисленици и е свързан със светите братя Кирил и Методий. Той завършва живота си в Охрид – там са неговите честни мощи. Четейки химнографското творчество за неговата служба, ние виждаме неговото упокоение в Господа и разбираме огромната му дейност, извършвана в пределите на нашата епархия, в Преслав и Плиска, и в цяла България.

Именно в днешния, емблематичен за живота на Църквата ден извършихме едно сакрално последование – пострижение в монашество. Новопостриганата монахиня, сестра Теофана, днес прие ангелски образ. Тя дойде в Златарския манастир “Св. ап. Петър и Павел” преди повече от три години, давайки си ясна сметка, че тук има сложности и предизвикателства. В тази обител не е лесно, тук условия са специфични и пребиваващите тук човеци трябва да имат отношение, че това е техния дом и да полагат усърдни грижи за него. Светата обител носи благодатно озарение, но чрез живота на монасите (монахините) и тя е жива.

Св. Тихон Задонски казва, че монахът е човек, който два пъти се е обещал пред Господа, веднъж при светото Кръщение и втори път при монашеското пострижение. В цялото последование, което чухме прозвуча мисълта, че ние един ден, заставайки на великата среща с Господа, ще отговаряме не според това, което сме обещали, а според това, което сме изпълнили, съгласно дадените обещания”.

Цялата богослужба може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/558024613211359.

След края на светата Литургия митрополит Йоан поздрави всички, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови и заяви:

“По този начин усещаме идването на Богомладенеца Христос, защото това не е само идването преди повече от две хиляди години назад, но това е изживяване в човешката душа. Всеки път, когато дойде Рождество Христово, Христос се ражда в нас и ние го чувстваме, чрез приемането на Тялото и Кръвта Христови, че в нашите вени тече Христовата кръв. Велико Тайнство, наречено Тайнство на тайнствата, което ни дава основание да счетем, че във всеки един човек, във всяко едно тайнство в светата Църква, както и във великия монашески образ и малката схима, която извършихме днес, можем да срещнем Христос. Следователно много е важно как живеем, какво отношение имаме към ближния и какво ще бъде оттук нататък нашето поведение като монаси, монахини и въобще християни

Призоваваме молитвеното ходатайство на преподобната наша майка Теофана Басараб, която да даде упование, сили и най-вече смирение на новопостриганата монахиня Теофана”.

 
Изготви: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия


25.12.2023_00:31 | Източник: Българска патриаршия 23.12.2023 20:29 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия