Снимка
снимка: Росен Младенов/БТА
Видин, 25.12.2023 13:27 (БТА)

 
Видинският митрополит Даниил отслужи празнична Рождественска света литургия. Десетки миряни се стекоха в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин, за да чуят посланието на владиката и да се поздравят с Рождество.

„Въплъщението и раждането по плът на Господ Иисус Христос е дело на безпределната саможертвена любов на Бога към човека: „Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него да не погине, а да има живот вечен“ (Иоан 3:16). Непристъпният по Своята Божествена природа Бог Се смирява, самоизтощава богатството на Своето Божество и приема нашата нищета, за да я изцели. Превелико и неизречимо благодеяние! Славим Господа, че се смили към унижението ни и стана наше спасение! (срв. Пс 117:21). С тези думи започна своята проповед Видинският владика.

„Нека с Божията помощ се стремим да придобиваме Христовия мир, защото „с нас е Бог“ (Мат 1: 23, Ис. 8: 10)! Това ще бъде нашият най-голям дар, който да поднесем на Спасителя – като Го приемем и Му благодарим! Това ще бъде нашето скромно участие във великото дело на Боговъплъщението, истинско свидетелство за помирението ни с Бога, за преобразяването на света около нас, за осъществяващото се Христово дело за спасението на света! Всесърдечно, молитвено благопожелаваме на всички вас, възлюбени в Родилия се за нашето спасение Богомладенец чеда на светата ни Църква в пределите на Видинска епархия, крепко душевно и телесно здраве, душевен мир, неоскъдяващата помощ от Бога във всичките ви дела за слава Божия, ваше добруване, благоденствието на милия ни народ и Родина и за душевно спасение!”, се казва в архипастирското послание на Видинския митрополит Даниил.

На празничната света литургия в катедралния храм присъстваха много вярващи, за да съпреживеят заедно Христовото Рождество. Те се поклониха на иконата, посветена на празника. На нея са изобразени младенецът Иисус Христос, Света Богородица и праведният Йосиф.

26.12.2023_08:33 | Източник: БТА 25.12.2023 13:27 |
Автор: Росен Младенов