Снимка

 
На големия християнски празник Рождество Христово в благолепно украсения митрополитски храм ”Св. вмчца Марина” в Пловдив Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Рождественската Василиева света Литургия.

С владиката съслужиха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, игумен Петър Еремеев от Руската православна църква, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на ПДС и ПДА „Свв. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Йордан Митков, свещ. Евгени Михайлов и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Да участват в радостта от Рождеството на Спасителя бяха дошли много християни, сред които и кметът на Пловдив г-н Костадин Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, полк. Невяна Митева, областният управител инж. д-р Илия Зюмбилев, архонтът г-н Георги Гергов и съпругата му г-жа Вили Гергова, председателят на комисията по конституционни въпроси в 49-то Народно събрание г-н Радомир Чолаков, председателят на Общинския съвет г-н Атанас Узунов, бившият кмет на Пловдив г-н Здравко Димитров, общественици и представители на общинската и държавна власт.

Събралият се в храма верен Божи народ със сияещи лица се поздравяваше с настъпилия празник. Всички съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба и изповядаха заедно Символа на Вярата. Много от тях увенчаха своя подвиг на пост и покаяние, пристъпвайки към светите Тайни и причастявайки се със светите Тяло и Кръв Господни.

В края на св. Литургия Високопреосвещения митрополит Николай поздрави с Христовото Рождество вярващите и огласи Патриаршеското и Синодално Рождественско послание, в което се казва:

„Единородният Син Божи – Господ наш Иисус Христос – се роди и стана човек само благодарение на любовта. Невидимо за нашите телесни очи, но видимо за духовното ни зрение, Той се ражда и в сърцата на онези, които са Негови, които вярват в Него и живеят съгласно с тази вяра. А живеят съгласно с вярата само имащите Неговата любов, и за нас това е единственият истински важен закон и правило, от което няма изключения. „Който каже: „любя Бога“, а мрази брата си, лъжец е; защото, който не люби брата си, когото е видял, как може да люби Бога, Когото не е видял?“ (1 Йоан. 4:20)“.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки

27.12.2023_07:54 | Източник: Българска патриаршия 26.12.2023 08:30 |
Автор: Пловдивска митрополия