Снимка

 
На 26 декември, когато светата Църква е утвърдила честването на Събора на Пресвета Богородица Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в благолепния храм в град Велики Преслав, посветен на светите апостоли Петър и Павел.

Ако Великден е празник на Христовото божество (Божествено естество), Рождество Христово е празник на Неговото човечество (човешко естество). Ако следпразненството на Великден обхваща 40 дни, толкова дни обхваща и следпразненството на Рождество Христово. На 26 декември се чества Събор на Пресвета Богородица, съприсъстващ празник на родилата Бога Майка, и се възпоменава бягството на светото семейство в Египет.[1]

Снимка

Заедно с Архиерея служиха председателят на храма иконом Иван Павлов, ставрофорен иконом Неделчо Неделчев, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов. Сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров украси песенно празничното богослужение.

Митрополит Йоан огласи своето поздравително слово за Рождество Христово, след което се обърна към присъстващите в храма с думите:

“Обични в Господа братя и сестри, жители на Велики Преслав,

Днес е вторият ден след Рождество Христово, най-древният Богородичен празник – Събора на Божията Майка. Тя роди Сина Божи, тя Го носи в утробата си и чрез съдействието на Светия Дух Той дойде в плът в този свят.

След като се роди Богомладенецът, той имаше закрилник и в лицето на праведния Йосиф, обручник на светата Дева. Един изключителен образ в Свещеното Писание. Можем да заявим, че бащинството намира своя извор в лицето на св. Йосиф Обручник. Важно е да помислим и за семейството, като цяло. Мъжът, жената и техните деца. Днес, за съжаление, властва светският дух, който води до промяна, да не кажем съсипване на ценностната система на човека. Имаме изопачени действия, нямаме смелост да застенем пред лицето Божие и да кажем – ето го човека с когото ще изживея живота си. Нашите родители имаха този морал и можеха да живеят петдесет и повече години заедно с един човек и да създадат добри семейства. Днешните човеци се женят, сключват брак и се развеждат след две години. Забравят обещанията, които са дали пред Бога.

[…]

В днешния важен ден решихме да дойдем в древната ни столица – Велики Преслав, защото това е място на духа. Хората са се събрали в църквата, заради своята вяра. Те са дошли заради Христос”.

Снимка

Негово Високопреосвещенство благопожела на жителите “Бог да пази този град от беди, злощастия, скръбни обстоятелства. Честито Рождество Христово! Успешна Нова 2024 година. Да бъде мирна, плодородна и по-добра. На добър час с Божията благодатна помощ!”.

Цялата проповед на Архиерея и богослужение може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:
https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/691068439837322.

[1] Протопр. Благой Чифлянов. Православна литургика. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2008, с. 96–97.

Изготви: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

27.12.2023_18:23 | Източник: Българска патриаршия 26.12.2023 20:27 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия