Снимка

Тази вечер отец Боян Саръев е починал в кърджалийската болница след няколкоседмично боледуване. Бил е лекуван в столицата, а след това преместен в интензивното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.
 
Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 г. завършва школата на МВР в „Симеоново“. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма „Успение Богородично“ в Кърджали през последните тридесет години. От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много помаци и български турци.

Храмът, в който служи, се превръща в център за християнска просвета и милосърдна дейност. В продължение на двадесет години о. Боян Саръев изхранва целогодишно близо сто човека в разкритата трапезарията при храм „Успение Богородично“ в кв. „Гледка“.

Той е един от първите в област Кърджали, който приема бежански семейства от Украйна и призова местното население и властите за разбиране и взаимопомощ.

През пролетта на тази година той подмени иконостаса на храм „Успение Богородично“, организира изписването на църквата.

Дейността на о. Боян Саръев възроди християнската вяра в региона на Кърджали, а той самият ще остане като пример за пълна отдаденост на свещеническото служение.

Бог да го прости!

28.12.2023_10:10 | Източник: Двери на Православието 27.12.2023 |
Автор: Двери на Православието