Снимка

 
За Българската православна църковна община “Св. Йоан Рилски” в Лондон, изминалата 2023 година по Божия милост беше успешна.

Увеличиха се многократно християните участващи в богослужението и пространството на параклиса стана невъзможно да побира разрастващата се общност. Поради това Негово Високопреосвещенство Западно -и Средноевропейски митрополит Антоний започна кампания по разширяването на параклиса към Посолството на Република България в Лондон. Беше разработен архитектурен дизайн, който обединява три различни пространства в едно, изграждането на олтар, купол с пандантиви, наос с колонади и вход от към главната улица. Проектът беше защитен пред общината в Уестминстър и издадено разрешение за строеж. Митрополит Антоний и Посланик Марин Райков, успяха да защитят проекта и пред Министерство на Външните работи на Република България да предостави своите имоти за построяването на първия български храм на Българската православна църква- Българска Патриаршия в Лондон, а Дирекция Вероизповедания към Министерски съвет успя да отпусне сумата от 800 000 лв. С предоставените средства и с дарения на християните в Лондон, бяха заплатени необходимите дизайни за храма: строително-инженерен, електрически и водни инсталации, климатизация като паралелно с това започнаха строителни дейности. Изгради се скеле, започна подготовка за обединяване на пространствата, разкриване на подпокривното пространство, подготовка за нова покривна конструкция, разкриване основите на сградата и подготовка за изграждане на метална конструкция с колонади и купол и втори етаж. В самият край на 2023 година получихме и радостната новина от митрополит Антоний, че Министерски съвет отпуска нови 1 500 000 лв за изграждането на храм “Св. Йоан Рилски” в Лондон, с които ще бъде реализирана по-голямата част от строителния процес.

Църковното настоятелство благодари на Негово Високопреосвещенство Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний за неуморните трудове и ангажимент към църковните общини в епархията си. Благодарни сме и на Министерски съвет на Република България за разбирането и грижата за нашите сънародници на Острова, които искат да живеят благодатния живот на Църквата и да потвърждават своята православна идентичност. Това наистина ще стане възможно с общата отпусната сума от Българската държава в размер на 2 300 000 лева, за да имат българите така желания свой първи храм в сърцето на Лондон! Всички си пожелаваме следващото Рождество Христово да бъде посрещнато в този нов и благолепен български храм!

01.01.2024_18:19 | Източник: Българска патриаршия 01.01.2024 10:00 |
Автор: Западноевропейска митрополия