Снимка

Публикуването на книгата с проповеди на убития от комунистите свещеник Евстатий Янков беше отличено като най-значимото събитие у нас за 2023 г. от читателите на Двери. Повече от половината участници в допитването (56 %) са посочили книгата, която беше представена на различни места в страната, като важна за изминалата година.
 
Второто по значимост събитие (с 30% от гласовете) е прославата на мощите на св. Патриарх Евтимий, което беше извършено от Св. Синод на БПЦ на 22 октомври. За него са гласували 31% от читателите.
 
Честванията на големите годишнини на духовните училища у нас – 100 години Богословски факултет на СУ и 120 години Софийска духовна семинария – са поставени на трето място с 16% и 14 %.
 
След това читателите на Двери са класирали събитията около руската църква в София – 11% смятат за важно изгонването на свещениците от емблематичния храм по подозрение в шпионаж, а 6% са посочили като важен въпроса за собствеността на руската църква в нашата столица.

Премиерата на операта на църковна тема – „Рилският Чудотворец“ с автор ставроф. ик. Кирил Попов също е сред важните събития на изминалата година за 7% от участниците в анкетата, както и честването на 230 години от рождението на йером. Неофит Рилски.

Така подредените от читателите на Двери събития показват за пореден път нуждата на съвременните български християни от ярки примери за вяра и посветеност на свещеническото служение. О. Евстатий Янков и други подобни на него свещеници, останали верни на Христос до смърт, са вдъхновение и за редовите християни, които имат нужда от искрени и смели духовни водачи. Широкият обществен отзвук на книгата, както и гласуването на читателите, за пореден път поставят фокуса върху темата за канонизацията на новомъчениците от комунистическия режим, което липсва в българския църковен календар вече тридесет и пета година след падането на режима. За нуждата от духовни водачи, които да обединяват хората, говори и изборът на читателите на Двери да отличат като важно събитие и прославянето на мощите на св. Патриарх Евтимий. Прославата на мощите му актуализира в общественото съзнание неговия пример на смел и непоколебим пред завоевателите пастир, останал до народа си в най-трудните дни на неговата история. Като цяло историческите събития, с тяхната изчистеност от противоречия и ясно очертани послания, винаги са били отличавани от църковната аудитория като важни и значими. Следват ги актуалните събития от нашата съвременност, които винаги са смесени с политически и лични интереси, което ги прави по-сложни за анализ и оценка.

Част от събитията, като първата опера с църковен сюжет и честването на йером. Неофит Рилски, остават в периферията на вниманието на читателите и заради по-слабото им отразяване в медиите.

Като цяло се запазва тенденцията от последните години за намаляване на броя на значимите църковни събития у нас. БПЦ и особено висшият клир остават в зоната на ритуалността и най-често отказват да са ориентир по важни и актуални морални въпроси на съвременността. А както показва и проведената анкета, вярващите християни продължават да имат нужда от ярки духовни водачи, които са примери за кураж и благочестие.

02.01.2024_13:40 | Източник: Двери на Православието 02.01.2024 |
Автор: Двери на Православието