Снимка

В понеделник, 22 януари 2024 г., Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия ще проведе важно заседание в пълен състав. Заседанието беше насрочено още през декември миналата година и в известен смисъл е традиционно около деня 21 януари, когато Църквата чества двамата светци преподобни Максим Изповедник и мъченик Неофит, небесни покровители на двамата последни български патриарси. Архиереите се събират за богослужение в този ден в митрополитската катедрала на София, като накрая един от тях (на ротационен принцип – без връзка с политическото ни злободневие) произнася слово в чест на патриарха-именник. След това те се събират на неофициален обяд в „патриаршията“, както (също неофициално) се нарича тази част от сградата на Софийска митрополия, където патриархът живее и има митрополитския си кабинет.
 
Преди или след 21 януари всяка година се провежда и еднодневно заседание на синода. По устав дневният ред на това заседание предварително се задава от предстоятеля на Църквата ни, който е и председател на Св. Синод. Поради известните здравословни изпитания на Негово Светейшество през последните три месеца той по своя преценка (вж. чл. 60 от устава на БПЦ-БП) беше упълномощил още за ноемврийското заседание Великотърновския митрополит Григорий да ръководи вместо него заседанието. Не е ясно дали това възложение е подновено за декемврийското заседание или се смята, че то има продължаваща сила, но видяхме митр. Григорий да ръководи и следващите две заседания – редовното на 7 декември и извънредното на 10 януари за определяне на наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол.

Сега се очаква отново митр. Григорий да ръководи заседанието на 22 януари, когато наред с текущите въпроси ще трябва да се определи и списъкът на „достоизбираемите“ епископи за предстоящия избор на Сливенски митрополит. Съгласно чл. 85 от устава „Светият Синод съставя измежду лица с епископски чин листа на кандидатите за митрополитския избор“. Което означава, че членовете на синода може и да не включат някои епископи в тази „листа“ или списък. Понастоящем в епископата на БПЦ се числят: Крупнишки Инокентий, Месимврийски Яков, Адрианополски Евлогий, Тивериополски Тихон, Велички Сионий, Проватски Игнатий, Агатоникийски Борис, Знеполски Арсений, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, Мелнишки Герасим, Смоленски Висарион, Константийски Михаил, Браницки Пахомий, Главиницки Макарий, Велбъждки Исаак (старшият по ръкоположение Левкийски Павел почина на 19 януари т. г.). Общо са 16 души при 14 митрополити (сред тях и патриархът като Софийски митрополит). Но в списъка се очаква да бъдат включени не повече от половината епископи. Защото сред тях има двама под запрещение от свещенослужение, други не се нравят на влиятелните синодни членове, трети може да не получат „благословение“ от митрополитите, чиито викарии са, и пр. Подир съставянето на листата следва процедурата по членове 85-90 от устава, докато се избере на двата етапа и се въдвори новият Сливенски митрополит.

Според традицията в БПЦ изборът няма да се проведе преди да се отслужи панихидата на 40-ия ден от кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, а това е 17 февруари. Следователно най-ранна дата за избора в епархията е нeделя, 18 февруари, съответно следващата нeделя, 25 февруари, може да се каже на избрания Сливенски митрополит „Достоин!“. Нещата обаче са в ръцете на синода и могат да се забавят, ако някои решат, че има нужда от допълнителна „подготовка“ за избора, каквото и да означава това.

По последни сведения на 21 януари синодната литургия и молебенът за Негово Светейшество (в негово отсъствие) ще се отслужат в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Богослуженията ще ръководи Великотърновски митрополит Григорий.

21.01.2024_08:50 | Източник: Двери на Православието 20.01.2024 |
Автор: Иван Димитров