Снимка

 
В седмицата за единение на християните, която от 1968 година се празнува в периода от 19 до 25 януари в цяла Европа, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, съпровождан от Негово Високоблагоговейнство свещ.ик. проф. д-р Иван Иванов, отговорен за българските православни общини и мисиите в Италия и Малта, направи архипастирско посещение на Южна Италия. Тази година седмицата за християнско единство е посветена на Евангелската притча за Добрия самарянин.

Посещението бе по инициатива на БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим с цел обгрижването на българите и в тази част на Италия, задълбочаване на диалога с Католическата църква и другите християнски конфесии, проучване на възможностите за сътрудничество в социалната, образователната и културна област.

По време на посещението си митрополит Антоний и отец-професор Иванов посетиха емблематични за християнството места, поклониха се на свети мощи на раннохристиянски светци в Сицилия и в Рим, и осъществиха важни срещи с представители на църковната, политическата, образователната и обществената власт в региона.

Най-важните срещи в Сицилия бяха с архиепископа на Палермо Корадо Лорефиче, с почетния архиепископ на Монреале Микеле Пенизи, с новия архиепископ на Монреале Гуалтиеро Исаки, с проф. Масимо Мидири – ректор на Университета на Палермо и с проф. Габриеле Филиа – президент на Университета ЛУМСА в Палермо, с проф. дмн Роберто Лагала – кмет на Палермо, с проф. д-р Пино Зингале – главен прокурор на Сицилия и велик бали на Ордена на Сан Лазаро за Сицилия, с депутати от Регионалната асамблея на Сицилия и от Парламента на Палермо.

Благодарение на дългогодишната и ползотворна обществена дейност сред православните българи в Сицилия и Калабрия, водена от проф. Иван Иванов повече от 25 години, на 21 януари тази година беше официално предоставена от страна на Архиепископията на Монреале и с благословението на Н.В.Пр. митрополит Антоний, средновековната църква „Свето сърце Иисусово“ за литургично ползване от Българката православна църковна мисия „Свети Цар Борис Покръстител“ в Монреале, Палермо.

По повод 10 годишнината от интронизацията на митрополит Антоний, като архипастир на българите в Европа, както и благодарение на неговата успешна мисионерска и обществена дейност той беше удостоен с ордена „Свети Лазар Йерусалимски“.

Гост на Архиепископията на Палермо и на Монреале бе и архиепископ Ян Ернст, със своята делегация, като представител на Кентърбърийския архиепископ за Рим и Италия.

В Рим, по традиция на 25 януари, Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство кани всички представители на християнските деноминации на тържествена вечерня, председателствана лично от папа Франциск, в присъствието на висши духовници от Православната църква, водени от Негово Високопреосвещенство митрополит Поликарп от Константинополската патриаршия, на Англиканската църква, водени от Архиепископа на Кентърбъри Уелби, както и на всички източни патриаршии и архиепископии. Тази година за първи път в това събитие участва и Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, който води делегация в лицето на свещ.ик. проф. Иван Иванов, делегати от Западно- и Средноевропейската ни епархия, настоятелите на общината ни в Рим и гости. Митрополит Антоний се срещна както лично с папа Франциск, така и с важни прелати от Светия Престол, благодарение на които Православния ни български диоцез в Западна Европа може да използва храмове и имоти, за реализиране на богослужебната и пастирската дейност, като основна мисия сред православните българи в чужбина.

28.01.2024_08:09 | Източник: Българска патриаршия 27.01.2024 17:28 |
Автор: Западно- и Средноевропейска митрополия