Снимка

Българската православна църковна община в Женева няма свой свещеник, който да служи редовно богослужения всяка нeделя и всеки празник. Затова винаги с жажда и признателност очакваме идването на ставрофорния иконом Юлиан Ангелов от Берлин. Но това е твърде голямо разстояние и ние сме доволни поне веднъж месечно да имаме богослужение, извършено от него. През другото време някои от нас се черкуват в други православни църкви в големия ни град, а има и такива, които просто изчакват цял месец, за да имаме литургия в нашата църковна община.
 
Тази година за пръв път о. Юлиан успя да дойде на 4 февруари. С голямо благоговение той отслужи св. Литургия и накрая даде св. Причастие на много от богомолците. На първо място бяха децата, които с радост присъстват и се причастяват със св. Дарове.

Снимка

След това с прочувствена проповед върху евангелското четиво за срещата на Иисус Христос със законника о. Юлиан говори за най-важните заповеди, които всеки от нас трябва да изпълнява, както заръчва и Спасителят. Духовният ни отец както винаги докосна по неповторим начин душите и сърцата на богомолците. С примери той подчерта важността на усилията ни да бъдем добри хора, да обичаме нашия Господ с цялата си душа и сърце, както и ближния си, а също така да имаме винаги посока към доброто. С проповедта си отецът се постара да ни вдъхне вяра и сили на вървим по пътя на спасението.

Щастливи сме, че с Божията помощ и на тази служба се появиха нови миряни, които милеят за църковен живот, както и че много деца се причастиха.

Песнопенията бяха вдъхновено изпълнени от нашия църковен хор и стоплиха душите и сърцата на присъстващите.

Следващата служба в Женева ще бъде на 17 март.

06.02.2024_07:57 | Източник: Двери на Православието 05.02.2024 |
Автор: БПЦО „Рождество Богородично“ – Женева