Снимка

 
С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и под наслов „По-близо до домът Господен“, на 24.02.2024, когато Православната църква чества Първото и Второто намиране на честната глава на св. Йоан Кръстител, бе отслужена първата света литургия на български език и бе положено началото на основаването на църковната община „Въведение Богородично“ в гр. Майнц, Германия. Този исторически момент беляза започването на редовните богослужения на български език и утвърждаването на българската духовна общност в региона.

Благодарение на усилията и подкрепата на митрополит Антоний, българската православна общност получава възможността да се събира и да се моли заедно, следвайки своите традиции и вяра. Това събитие е от решаващо значение за запазването на духовната и културната идентичност на българските емигранти в Германия.

Преди около година и половина, роденият в Германия адвокат Георг Живков, вдъхновен от своята вяра и любов към родината си, инициира основаването на църковна община „Въведение Богородично“ в град Майнц. Със забележителната подкрепа на местната православна общност това богоугодно дело бързо придоби форма и реализация.

Божествената света литургия бе отслужена от протойерей Васил Бечевски от град Манхайм, който със своето усърдно служение и отдаденост към духовното обгрижване на вярващите, засили връзката между българските емигранти и техния духовен пастир.

Службата беше украсена от църковния хор на “Света Петка Търновска”, град Манхайм, под ръководството на проф. Добрин Панайотов. Хорът допринесе значително за въздигането на богослужението с възвишените си пения и направи службата още по-вълнуваща за присъстващите миряни.

В резултат на гласуване съобразено както с устава на БПЦ, така и с гражданското законодателство на Германия, адвокат Георг Живков бе избран единодушно за председател на църковната община. Г-н Живков се ангажира да работи за благото на общността и да служи на нея с почтеност и отдаденост. Ролята на младият адвокат, иподякон и председател в управлението на общността е насърчаването на духовно-социалните и културни инициативи, които да я изградят като важен център за българската общност в Майнц.

Множество българи от Майнц и региона се стекоха в Евангелисткият храм в квартал Мариенборн, който бе предоставен на българската община срещу символичен наем. Специално приветствие към всички присъстващи беше отправено и от евангелисткия пастор и домакин д-р Андреас Бьоше. Почетният консул на България в град Майнц, господин Гар, също уважи с присъствието си Божествената света литургия и учредителното събрание на църковната община „Въведение Богородично“. Неговото присъствие още повече засили значимостта на събитието и подчерта важността и значението на българската диаспора в Майнц. Това демонстрира също така и неговата подкрепа към българската общност и към религиозните и културни инициативи, които способстват за запазването на нашата идентичност и традиции зад граница.

02.03.2024_14:59 | Източник: Българска патриаршия 01.03.2024 13:21 |
Автор: Западноевропейска митрополия