Снимка

Всяка св. Литургия за нас, християните, е празник. Защото се срещаме със Самия Господ Иисус Христос, съединяваме се с Него, ставаме действителна и жива част от Неговото тяло – Църквата Му.
 
А тази събота и нeделя празникът беше двоен, обогатен и с още едно тържество, което стопли душите на десетки сънародници. За емигрантите от Родината тези срещи са жизнено необходими и стимулиращи. Затова нашият митрополит за САЩ, Канада и Австралия Йосиф с готовност предоставя възможност за такива срещи и участва в тях, особено на големите празници на България.
 
Въпреки поройния дъжд площадът в най-стария обществен парк в Ню Йорк, „Боулинг Грийн“, се изпълни от българи и техните приятели. И този път националният ден на България беше уважен от кмета на мегаполиса Ерик Адамс, който приветства българската общност с празника ѝ и заедно с генралния консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов издигна трикольора на българското знаме.

Снимка

За първи път кметът на Ню Йорк издаде прокламация, с която обяви Трети март за Ден на българското наследство (Bulgarian Heritage Day), с която признава огромния принос на българската общност в редица сфери на живота в Ню Йорк и отбелязва 3 март 1878 г. като дата на възстановяването на държавността на една нация, която е известна със своята култура, изкуства, природна красота, кухня и биоразнообразие.

В приветствието си генералният консул в Ню Йорк Ангел Ангелов поздрави общността за националния празник, отдаде почит на отдалите живота си за свободата на България, отбеляза съществуването вече повече от сто и двадесет години на дипломатически отношения между България и САЩ и сподели, че за Трети март ще бъде публично достъпна първата платформа за изкуствен интелект на български език, BgGPT, съзададена от Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology. Той благодари и на кмета на Ню Йорк за прокламацията му за обявяване на Трети март за Ден на българското наследство.

Гостите бяха приветствани и от посланик Лъчезара Стоева, постоянен представител на България в ООН, от митр. Йосиф, който над четиридесет години е начело на задграничните ни епархии в САЩ, Канада и Австралия, и от Ед Мърмълстайн, комисар по международните въпроси в кметството на Ню Йорк. Церемонията беше водена от Ибрахим Куртулуш, заместник-председател на асоциацията, която стопанисва парка „Боулинг Грийн“.

В богатата културна програма се включиха десетки изпълнители от български училища и културни центрове в Ню Йорк.

Снимка

На другия ден, Неделя на блудния син, но и национален празник на Отечеството ни, беше отслужена тържествена св. Литургия в митрополитската ни катедрала „Св. Кирил и Методий“. След това всички се помолихме и на заупокойната служба за падналите герои в Руско-турската освободителна война. Отслужихме и молебен за здраве във връзка с националния празник на България.

И, както подобава на такъв празник, след това долу, в залата, имахме прекрасна литературно-музикална програма. Радостно беше, че присъстваха необичайно много наши сънародници. А специално за празника дойде и о. Стефан Баумън от нашата църква в Индианаполис, с когото съслужихме на български и английски. Това единство във вярата и любовта към нашето далечно Отечество сгря сърцата на всички присъстващи. Словата на отеческа обич от архиерея и на душевен възторг у празнуващите богомолци ще се помнят дълго и ще се споделят. Защото сме православни българи, макар и на хиляди километри от богодаруваната ни земя.

Снимка

Снимка

06.03.2024_11:51 | Източник: Двери на Православието 05.03.2024 |
Автор: От канцеларията на митрополията