Снимка

 
На 10 март беше осветен българският православен храм в град Щутгарт, носещ името на св. Бонифаций и светите братя Кирил и Методий.

Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в съслужение с Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и Техни Преосвещенства епископите Арсений Знеполски и Висарион Смоленски.

В празника освен многобройните миряни взеха участие и много свещеници от клира на Западно- и Средноевропейска епархия: о. Райко Синев и о. Сергий Ненов – енорийски свещеници към църковната община в Щутгарт, както и о. Юлиян Ангелов, о. Любомир Леонтинов, о. Недялко Калинов, о. Милчо Маринов, о. Васил Бечевски, о. Стефан Тафров, о. Йордан Пашев, о. Тихомир Милков, о. Яков Щурм, о. Димитър Иванов, о. Николай Николов, о. Кръстин Апостолов, дякон Лазарус от Буххаген. Също така в службата съслужиха арх. Максим, о. Васил Кашоров и дякон Илиян Александров от Пловдивска епархия, о. Александър Георгиев от Софийска митрополия както и преставители на сръбската, гръцката, руската и румънската енории в Щутгарт.

Църковните песнопения се изпълняваха от хористите при Пловдивска митрополия. Сред гостите на празника бяха Негово Превъзходителство посланик Григор Порожанов, посланик на Република България във Федерална Република Германия, г-н Георги Кръстев, директор на дирекция „Вероизповедания“ към Министерски Съвет, монсиньор Волфганг Трип и о. Лудвих-Франк Матес, представители на Диоцеза на Ротенбург-Щутгарт към Католическата Църква, г-жа Татяна Попова, един от големите дарители на Българската православна църква в нашето съвремие.

На 9 март вечерното богослужение беше възглавено от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

След края на богослужението митрополит Николай приветства митрополит Антоний от свое име и от името на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, като изрази радостта си от това, че българите в Щутгарт имат свой православен храм.

Благодари за братолюбезната покана и благопожела доброплодни успехи на Божията нива в поверения от Бога диоцез на архиерея. Митрополит Антоний благодари на всички за отправените поздравителни слова и пожела новият храм да бъде за всички духовен пристан и радост.

На 10 март беше извършен чинът на освещаването на храма, след което се отслужи тържествената св. Литургия. В светия Престол бяха вградени мощи на Св. Бонифаций и Баташките новомъченици.

В знак на благодарност от името на Западно- и Средноевропейската епархия бе удостоен с благодарствена грамота и икона на Света Богородица Троеручица директорът на дирекция „Вероизповедания“ г-н Георги Кръстев за заслугите му за закупуването на храма със средства, осигурени от Българската държава чрез дирекция „Вероизповедания“.

Също така отличена с ордена на епархията „Св. Ириней Лионски“ за заслуги и дългогодишна благотворителна дейност към Епархийската църква беше г-жа Татяна Попова. Тя активно подпомага делото на Българската Православна Църква и има основен принос за закупуването на храма в Щутгарт с доверието, което тя изрази към Западно- и Средноевропейската епархия , като отпусна безлихвен заем в размер на 250.000,- евро – липсващата сума към момента за закупуването на храма.

След тържественото многолетствие митрополит Антоний отново благодари на всички присъстващи за молитвеното им участие в тържеството по освещаването на храма и им пожела преуспяване във всяко добро начинание.

Митрополит Николай подари на митрополията за вечен молитвен спомен частица от светите мощи на св. Баташки мъченици, за молитвена почит и поклонение, както и за освещаване на бъдещи храмове в епархията.

На 20.06.2023 г. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и монс. Кристиан Хермес от Диоцеза на Ротенбург – Щутгарт на Католическата Църква подписаха договор за покупко-продажба на храм „Св. Бонифаций”, намиращ се в гр. Щутгарт. Благодарение на доброто стопанисване на храма от страна на църковната ни община и отличните отношения между Западно- и Средноверопейска епархия и Католическата Църква храмът беше предложен за закупуване на митрополията в Берлин за сумата от 642 000 евро. Цената е в пъти занижена от средните за района, тъй като Западно- и Средноевропейска епархия е гарант за продължаване на съществуването на храма като такъв. Имотът е на площ от 1265 м2, която включва храм, прицърковна къща и зала.

Закупуването на храма се осъществява изцяло със средства от държавния бюджет на Република България чрез Дирекция Вероизповедания.

Храм Св. Бонифаций, собственост до сега на Католическата Църква, се ползва под наем от БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Щутгарт през последните 6 години. Църковната община през 2022 г. отбеляза своето 40 годишно съществуване.

От 2014 г. -2023 г. енорийски свещеник е Негово Всеблагоговейнство протойерей Сергий Ненов. А от началото на 2024 г. енорийски свещеник е отец Райко Синев.

Храмът е построен през 1934 г. и има изключителна историческа стойност за Католическата Църква, тъй като той е единственият построен храм по време на Нацизма, когато Църквата е била гонена и са разрушавани храмове.

Храмът се намира в централната и една от най-стари части на града. Транспортните връзки са отлични, както с кола, така и с обществен транспорт. Българите в гр. Щутгарт и региона наброяват около десет хиляди, а в цялата провинция Баден-Вюртемберг са над четиридесет хиляди души.

11.03.2024_08:29 | Източник: Българска патриаршия 10.03.2024 17:09 |
Автор: Западно- и Средноевропейска митрополия