Снимка

На 13 март в Българското неделно училище (БНУ) „Йордан Йовков“ към Посолството на България в Букурещ беше представен първият Годишник на българската църковна общност в Румъния, озаглавен Братска любов. Той е съставен от прот. Кирил Синев – представител на Българската патриаршия в румънската столица. В книгата на 96 страници са публикувани преглед на важни събития, свързани с българо-румънските църковни отношения през 2023 г., богословски текстове на съвременни български автори – преподаватели и общественици, слова и обръщения от съвместни съслужения на български и румънски клирици, новини и много снимки.

Снимка

На представянето на изданието в Букурещ присъстваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков, директорът на Дипломатическия институт към Външно министерство на България Таня Михайлова, българи от Букурещ, Извоареле и други части на Румъния. О. Кирил Синев разказа какво го е вдъхновило да издаде годишника. „Това, което ме провокира, е нуждата да съхраним това, което ние, цялата общност, преживяваме“, каза о. Кирил. Той благодари на богослова проф. Иван Желев Димитров за редакцията на текстовете в книгата.

Като по-значими и емоционални събития, описани в изданието, той открои откриването на учебната година в Българското неделно училище „Йордан Йовков“, седмата международна среща на православната младеж, организирана от Румънската патриаршия, получаването на дрехата на св. Петка в Яш.

Снимка

Свещеникът разказа и защо така е озаглавил годишника: „В даден момент, четейки книги за българите в Румъния на г-н Лука Велчов, попаднах на информация, че в Букурещ е имало българско читалище „Братска любов“. Не е просъществувало дълго, но самото име много ми допадна. Още повече, че най-голямата Божия заповед е да обичаме Бога, а втората – да обичаме ближния като себе си. Говорейки за взаимоотношенията между ближните, между християните, в частност българо-румънските, мисля, че това е много подходящ призив, тази братска любов да бъде пътеводна светлина на нашите взаимоотношения“.

По думите на свещеника православната вяра е най-силната спойка, която сближава българи и румънци и сплотява двата народа.

Снимка

В рамките на събитието публиката имаше възможност да разгледа и специално обособен кът с ценни предмети от личния архив на о. Кирил Синев, сред които отличия и нагръдни кръстове.

На първо време годишникът ще се разпространява сред българите в Румъния, а след това и в богословските среди в България – най-вече във Варна и в София, където вероятно ще има интерес към съдържанието.

Той се надява със събраните средства от продажба на годишника да направи възможно ежегодното му издаване и призова представителите на българската общност също да се включат в процеса, като събират и изпращат свои снимки, преживявания, текстове от важни събития през годината.

О. Кирил отбеляза, че изданието е подходящ инструмент за мисия и опознаване на двата православни народа.

В София годишникът вече се продава в три храма: „Св. Неделя“, „Св. Седмочисленици“ и в румънската църква. Цената е 15 лв.

Снимки: БТА Букурещ

Накрая участниците в представянето си направиха обща снимка за спомен:

Снимка

20.03.2024_13:28 | Източник: Двери на Православието 18.03.2024 |
Автор: Двери на Православието