Снимка

 
На 25 март, Благовещение, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията в столичния кв. „Гео Милев“. Повод за посещението бе започване на строително-ремонтните и реставрационни дейности на храм „Св. Мина“, построен по време на османското робство, през 1872 година. Той е с висока културно-историческа стойност като паметник на културата и е единствения, запазен на територията на София, храм от 19 век.

В следобедните часове на деня владиката, заедно с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Андон Софиин, предстоятел на храма, протойерей Георги Димитров, предстоятел на съседния храм „Св. Троица“, свещеник Лука Китин, предстоятел на храм „Св. Троица“ в кв. „Драгалевци“, свещеник Игнат Игнатов, свещеник Стефан Игнатов и йеродякон Поликарп отслужиха празничен водосвет за началото на обновлението на стария храм.

На събитието присъстваха много официални лица, общественици, бизнесмени, дарители и жители на квартала.

След като бе извършен водосвета, епископ Поликарп приветства голямото множество, събрало се за благородната кауза, и направи исторически обзор от изграждането на 150-годишния храм до дарителските кампании, организирани от Столична община, район „Слатина“, и подкрепени от кмета на район „Слатина“.

С кратки, вдъхновени слова към присъстващите се обърнаха протойерей Андон Софиин, предстоятел на храма, зам.-кмета на Столична община Иван Матов, кметът на район „Слатина“ Георги Илиев и основният дарител и организатор – проф. дтн инж. Цоло Вутов, български индустриалец, израсъл в кв. „Слатина“. Проф. Вутов има изключителен принос и като учен и общественик – председател е на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, член на УС на БТПП, на ръководството на КРИБ, на Националния борд по туризъм, на ФНТС, зам.-председател е на Балканската академия на минните науки, представител за България в Международния организационен комитет на Световния минен конгрес и др.

Църквата „Св. Мина“ в кв. „Слатина“ е построена със собствения труд и собствените средства на родолюбиви българи от село Слатина в 1872 година. Първоначално се е казвала „Света Троица“, тъй като по предание до края на 14 в. на това място е имало манастир „Света Троица“, който е разрушен от турците. Неговите развалини са се виждали чак до края на 17 в. През Втората световна война храмът е бил преименуван „Св. Терапонтий“ (до 1957 г.), тъй като съществува предание, че на това място е бил посечен св. Терапонтий Сердикийски. Изграденият през 1943 г. нов храм в квартала бил посветен на Света Троица, с престол и на св. Атанасий Велики. През 1957 г. църквата получава името „Св. вмчк Мина“.

Църквата е еднокорабна, засводена, с една цилиндрична апсида, без притвор. Стенописи са запазени само в апсидната ниша – осем фигури на църковни отци и фигурата на св. Богородица „Ширшая небес“ в конхата над тях. В проскомидийната ниша е сцената „Христос жертва“, а в спомагателната ниша е „Сретение Христово“. На иконостаса в царския ред иконите са от края на 19 в., от неизвестен, опитен, много добър късновъзрожденски зограф. В апостолския ред, съгласно протокол от 1989 г., е имало седемнадесет икони от 19 в., нарисувани от същия зограф, с много добри художествени качества. Архирейския трон е дървен, икона „Христос Архиерей“ от 19 в.

След празничното събитие, епископ Поликарп и архимандрит Василий посетиха храма „Св. Троица“ в квартала. Те с радост отбелязаха прекрасно изчистеното от храсти, дървета и горски отпадъци околохрамово пространство, което ще бъде обновено с подходящи зелени и цветни растения.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

27.03.2024_00:08 | Източник: Българска патриаршия 26.03.2024 11:15 |
Автор: Софийска митрополия