Снимка

 
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, възглави празничната света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“. В съслужение с него бяха председателят на храма протойерей Тихон Димитров, ставрофорен иконом Методи Попов, протойерей Панайот Сотиров, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов.

Строежът на благолепния храм започва през 1832 г. и продължава две години. Както катедралния храм на Сливен и този, посветен на свети Николай Чудотворец, е вкопан в земята, свидетелстващ за времето, в което е построен.

Празничният ден, радостно честващ положителния отговор на Пресвета Богородица, когато светият Архистратиг Гавриил ѝ благовестил благата вест, че ще роди Спасителя на света, събра множество християни, въпреки че тази година Благовещение се падна в делничен ден.

Благовещение влязло в живота на Църквата като Господски празник. Макар че още през III в. то е било хронологически определено от Църквата във връзка с пролетното равноденствие, което се считало за първи ден от сътворението, и във връзка с Рождество Христово (6 януари или 25 декември), като църковен празник той бил учреден вероятно през VI в. в Мала Азия. Първото свидетелство за него е от VII в. Благовещение винаги се пада в периода на св. Четиридесетница, затова то има само един предпразненствен ден и се отдава в същия ден, на вечернята. Следващият ден (26 март) е съприсъстващ празник на св. архангел Гавриил.[1]

Благовещение Богородично е двоен празник – едновременно Господски и Богородичен. Господски, защото е свързан с Христос, Който бе заченат в утробата на Богородица, и Богородичен, защото е свързан с личността, която осъществи зачатието и въчовечаването на Словото Божие, тоест Пресвета Богородица.[2]

Митрополит Йоан поздрави всички именници и всички православни жени майки. Той благопожела на всеки, вглеждайки се образа на Пресвета Богородица, да се старае да бъде добър човек, проявявайки човечност и любов към своя ближен.

Цялото слово на Архиерея може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook:
https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/301122496149060.

[1] Протопр. Благой Чифлянов. Православна литургика. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2008, с. 97.

[2] Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. С радост и упование в Господа. Варна, 2023, с. 122.

Изготви: Георги Великов

27.03.2024_00:15 | Източник: Българска патриаршия 26.03.2024 14:30 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия