Снимка

 
Петдесет години след мъченическата смърт на св. Теодор Тирон, нечестивият император Юлиян Отстъпник, издал заповед да бъде поръсена през първата седмица на Великия пост с жертвоприношеническа идолопоклонническа кръв цялата храна, която се продавала по пазарите на Константинопол. Свети Теодор се явил в съня на архиепископ Евдоксий и му казал да съобщи на всички християни да не купуват нищо от пазарите, а да се хранят само с варена пшеница с мед .В памет на това събитие Православната Църква всяка година почита паметта на свети мъченик Теодор Тирон в първата събота в първата седмица на Великия пост.

Тодорова събота бе отпразнувана по традиция в древната св. обител „Св. Теодор Тирон“ в гр. Правец с архиерейска св. Литургия , възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужиха Константийският епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, архим. Йоан (Страшников), игумен на светата обител, ст. ик. Борис Петров, Архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия, прот. Илия Николов и дякон Андроник Попов. В храма молитвено присъства кметът на Община Правец г-н Румен Гунински.

В проповедта си митрополит Гавриил честити храмовия празник на приъсъстващите християни, като този ден е и празник на Община Правец. Архиереят припомни важни моменти от житието на св. великомъченик Теодор Тирон. След като Господ не е допуснал да бъде нарушен поста, то значи той е от важно значение. Молитвата и постът може да помогне както за нас самите, така и на хората, с които живеем, за града и цялата наша родина. Владиката изтъкна, че спасението на православните е в тяхното покаяние. Няма нищо невъзможно за Бога и ако Господ допуска трудности, това е, защото ние сме ги заслужили и без тях бихме се самозабравим. А когато се стараем да имаме молитва, пост и покаяние, тогава Господ може да ни избави от много беди.

Архиереят честити празника, като пожела Господ по молитвите на св. вмчк Теодор Тирон да дарува на всички здраве, успех , благоденствие и да укрепи нашата вяра, да помогне на този древен град, да дарува мъдрост на неговите управители и на нашата родина.

27.03.2024_00:23 | Източник: Българска патриаршия 26.03.2024 16:50 |
Автор: Ловчанска митрополия