Снимка

 
Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност:
Синът Божи, Син на Дева става, и Гавриил благодатта благовества,
затова и ние с него викаме на Богородица:
Радвай се благодатна, Господ е с тебе!

(Тропар)

На 25 март – Благовещение на Пресвета Богородица, св. Литургия в посветения на празника храм в село Соколово бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На архиерея съслужиха предстоятелят на храма свещеноиконом Михаил Ковачев, прот. Тихон Борисов и дякон Андроник Попов. Песнопенията на св. Литургия бяха изпълнени от църковен хор „Благовещение“ с диригент г-жа Доротея Динкова.

В проповедта си митрополит Гавриил честити великия празник и изтъкна, че ако спасението и всички Тайнствата ги уподобим на едно тяло, то главата е празника Благовещение, ако го нямаше Благовещение, то Господ Иисус Христос нямаше да дойде в плът. Архиереят припомни евангелските събития, когато св. Архангел Гавриил донесъл благата вест на Пресвета Богородица: „Не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния (Лука 1:30 -32). Пресвета Богородица от висотата на Своята велика вяра смирено дала Своето съгласие: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“ ( Лука 1:38).

Владиката пожела и ние да се стараем да проникваме в тайните Божии, да четем св. Евангелие, да се възползваме от Тайнството, което е донесла за нас Божията Майка със Своята чистота, смирение и любов и да се възползваме от това Тайнство, за да можем да някога да отидем в Божия рай.

27.03.2024_00:27 | Източник: Българска патриаршия 26.03.2024 16:54 |
Автор: Ловчанска митрополия