Снимка

 
В деня на Тракия, 26 март, в столичния храм „Св. Николай Софийски“ бе отслужена панихида за трагично загиналите тракийски българи. На този ден се чества подвига на българските воини, спечелили битката край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – денят, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912-1913 г.).

Заупокойното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Спас Спасов, предстоятел на храма, протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Честването уважиха вицепрезидентът Илияна Йотова, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, районни кметове, както и представители на тракийските българи и християни от столицата.

В края на панихидата епископ Поликарп се обърна към събралото се множество и като подчерта за героичния подвиг на българските воини, който е за пример и днес, за саможертвата и храбростта на тракийци, както и за дълбоката им вяра в Бога, каза: „Бог да ги прости! Вечна и блажена да бъде паметта им! Нека се молим за всички, които дадоха живота си за свободата на България, да помним и пазим тяхното мъжество, да предаваме този огън на тези, които идват след нас, като се стремим към истинско единение и сплотеност.“

Отбелязването на Деня на Тракия продължи официална церемония пред бюст-паметника на Екзарх Антим Първи и паметника на Одринската епопея. Тя бе организирана от Столична община, съвместно със Съюза на тракийските дружества в България. Вдъхновени слова, изпълнени с вълнуващи примери и факти от Одринската епопея, почетен караул, гвардейски оркестър и военен квартет допринесоха за тържествено отбелязване на годишнината, на която присъстваха и много ученици. Сред тях беше и 97-годишният Стоян Димитров Стоянов, потомък на един от учителите в Одринското българско училище и всяка година, при добро здраве, идва в този ден, за да почете предците си. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника, в знак на признателност и уважение към загиналите тракийци.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

27.03.2024_00:32 | Източник: Българска патриаршия 26.03.2024 17:55 |
Автор: Софийска митрополия