Снимка

На 25 март празникът Благовещение беше отбелязан със св. Литургия в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Бoгослужението за деня на Божията премъдрост оглави главен асистент ставр. иконом д-р Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на параклиса, а в съслужение с него беше стажуващият свещеник о. Тодор Тодоров.

В св. Литургия взеха участие преподаватели, студенти и служители на факултета. В края о. Стефан се обърна към празнуващите с пастирска проповед за християнската надежда за спасение и радостта, която изпълва сърцата на вярващите в този празничен ден.

Той наблегна на радостта от изпълнението на Божия промислителен за идването в света на Божия Син: „Света Богородица стана Божия майка, а Син Божи освети не само нейната утроба, Той освети света. Затова през вековете хората винаги ги крепи надеждата за спасение. Не високопарните думи, а онази надежда, която всеки човек носи дълбоко в сърцето си и е притаил в очакване тя да се случи. И тази надежда приюти в своето любящо сърце Дева Мария. За да може като благословената жена между жените да износи светия Бог в утробата си и да роди Младенеца, Който стана начатък на нашето спасение. Този велик ден, който днес честваме, тази блага вест, която Мария получи – вест за цялото човечество, закрепи и даде сили на всички да преодоляват злобата на деня и да намират сили в себе си да преминат през това море от предизвикателства, за да могат наистина да стигнат до спасителния бряг на Христовото възкресение.“

Снимка
В православното богослужение в този празничен ден светата Църква прославя света Богородица с празничен химн: „Днес е начало на нашето спасение и явяване на тайната от вечност: Синът Божи става Син на Дева и Гавриил благодатта благовести, затова и ние с него казваме на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с тебе!“.

По традиция деканското ръководство поздрави с цветя и благопожелания жените, работещи във факултета. Студентите също подариха цветя на своите преподавателки и състудентки.

Снимка

27.03.2024_08:41 | Източник: Двери на Православието 26.03.2024 |
Автор: Елена Дюлгерова