Снимка

На 22 март вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова беше на посещение в българското неделно училище „Йордан Йовков“ към посолството ни в Букурещ и се срещна с ученици и техните родители. Прот. Кирил Синев, представител на Българска патриаршия в Букурещ, също присъства на срещата и ѝ подари новоизлезлия годишник Братска любов на българската православна църковна общност в Румъния.
 
По-късно същия ден в Националната опера на Букурещ г-жа Йотова откри изложбата „Осемдесет години от спасяването на българските евреи в документи от фонда на НБКМ“. В своето слово тя изтъкна и решителната роля на Българската православна църква в този исторически акт.
 
Дни преди това, на 23 март – Тодоровден, в румънския град Търговище се състоя честване на празника Тодорица, организирано от местното българско сдружение „Заедно“. На събитието почетен гост беше вицепрезидентът Йотова. Програмата започна със среща на г-жа Йотова и посланика на България в Румъния г-н Радко Влайков с кмета на Търговище г-н Кристиян Даниел Стан и ръководството на Окръг Дъмбовица.

Вицепрезидентът се срещна и с архиепископа на Търговище д-р Нифон, почетен митрополит и патриаршески екзарх. Архиереят изказа своите съболезнования към българския народ за загубата на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По време на разговорите беше обсъдена ролята на Православната църква в съхраняването и насърчаването на националната идентичност, както и в преодоляването на различни съвременни предизвикателства към православната вяра. Подчерта се нуждата от по-интензивно присъствие на православието в Европейския съюз. Беше изтъкната ролята на етническите българи в Румъния за усилване на сътрудничеството между двете страни и поместните ни църкви.

Снимка

В храма „Св. Нифон“, построен от българи, по местна традиция бяха осветени традиционни за деня хлябове, наречени кончета или колачета. В отслужването на молебена се включи и прот. Кирил Синев. Проповед произнесе епархийският викарий свещ. д-р Йонуц Адриан Гибану. В богослужението съслужиха също свещ. съветник Гавриил Войчила, Мариус Стан, протопоп на Търговище-юг, свещ. Петре Георге и дяконите Евсевий Брату и Джеордже Михуц. Песнопенията изпълни хорът за източноцърковно пеене „Християнска Влахия“.

От храма домакини и гости се насочиха към Културния дом на българите, организирани в сдружението „Заедно“, в българския квартал „Матей войвода“. Там бяха произнесени речи от кмета на Търговище, вицепрезидента на Република България, депутата в Румънския парламент, представляващ българското малцинство, г-н Георги Наков и председателя на сдружение „Заедно“ Мариан Костаке. Направено беше традиционното за празника Тодоровден дефиле на коне и каруци, като жури оценяваше представянето им. След това в залата на Културния дом беше представена богата фолклорна програма с участието на български ансамбли от Търговище и различни населени места в Румъния с българско население – ансамбъл „Българче“ от Винга, окръг Арад, ансамбъл „Хоро“ от Бълени Сърби, окръг Търговище, ансамбъл „Кукери“ от Бранещи, окръг Илфов, и ансамбъл „Босилче“ от Търговище.

Снимка

На следващия ден, 24 март, Неделя православна, в Букурещ прот. Кирил Синев участва в отслужването на утринна и св. Литургия в църквата – университетски параклис „Св. Николай“ – Гика. Песнопенията бяха изпълнени от хора за източноцърковна музика „Псалтирион“. След прочитането на евангелския откъс проповед върху празника Тържество на православието произнесе предстоятелят на храма свещ. д-р Васил Гаврила. Църквата беше изпълнена до краен предел от богомолци от града и студенти от местните университети.

Вечерта на същия ден се състоя концерт на Софийска филхармония в пищната зала „Атенеум“ в Букурещ, построена в далечната 1888 г. Изсвирени бяха Четвърти концерт и Четвърта симфония на Бетовен. Концертът се провежда след цели осемдесет и две години от предходното гостуване на филхармонията в румънската столица през 1942 г. Диригент беше маестро Найден Тодоров. Всичките осемстотин места в залата бяха запълнени. На събитието присъстваха посланикът на България в Румъния, служителите на посолството, прот. Кирил Синев и Милен Бакалов, служител на Русенска митрополия. Концертът завърши в бурни овации от публиката.

Честване на Тодоровден с българите в гр. Търговище:

Снимка

О. Кирил Синев и вицепрезидентът Йотова в българското училище в Букурещ:

Снимка

О. Кирил с Георги Тоадер, председател на сдружение „Българска радост“ на българите от общ. Бълени Сърби (отляво), и с Мариан Костаке, председател на сдружение „Заедно“ на българите от Търговище:

Снимка

Фолклорна програма на българите, живеещи в Румъния в Културния дом на Търговище:

Снимка

В концертната сграда Ateneul român – Румънски атенеум, която е построена със средства на братята Евлоги и Христо Георгиеви, до скоро плоча е указвала това, но днес тя е „изчезнала“:

Снимка

29.03.2024_11:31 | Източник: Двери на Православието 28.03.2024 |
Автор: Милен Бакалов