Снимка

 
Десетки християни се събраха в петъчния ден на 12 април в старинния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия“, за да вземат молитвено участие в съборната възхвала на Божията майка, по традиция установена от Софийска св. митрополия по времето на Великия пост.

Непосредствено преди началото на богослужбата в древния храм бе внесена акатистна икона на Божията Майка, която през тази година съпътства всички съборни, великопостни богослужения в София.

В тази четвърта нeделя на Великия пост, полагащата се четвърта статия от акатиста бе прочетена от Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха протойерей Васил Танев от храмовото духовенство и дякон Ангел Водиничаров.

Молитвено участие във вечерната богослужба взеха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия.

Богомолният народ в молитвена тишина слушаше песнопенията на Молебния канон и възхвалните и благодарствени думи на Богородичния акатист, изпълнени от Свещеническия хор, дирижиран от ставрофорен иконом Кирил Попов.

В края на последованието епископ Исаак се обърна към многобройните вярващи. Той говори за спасителните дни на Великия пост и четенето през тези дни на акатиста – богослужебна възхвала, по време на която не се седи, а се стои прав в чест на прославяния Бог и на Пресвета Богородица.

“Много са написаните и отправени молитви към Пресвета Богородица. В тях ние молим Пречистата за здраве, за духовен мир, избавление от зло, за благоденствието на нашите села и градове, зе семействата ни…но днес, събрани в този исторически храм, във време на духовен подвиг се молим за нейното застъпничество пред нейния син Господ Иисус Христос за прошка на нашите грехове и спасение на нашите души. Благодарим й за подкрепата, която ни оказва в борбата с врага на нашето спасение. В молитвослова присъстват повече молитви към Света Богородица, отколкото към всички други божии угодници и безплътните сили. Изписани са многобройни икони с нейния лик и са построени храмове в нейна чест. Това показва, че осъзнаваме колко е голяма помощта на Небесната Царица и нейната мисия в божия храм, колко голяма нейната помощ в живота на вярващия.” – каза в словото си епископ Исаак и припомни с колко много и различни определения Тя е наречена, и каква е нейната роля в спасителния план на човечеството. Накрая той благопожела на християните да продължат поста с духовна ревност, а те своя страна облагодатени се отправиха към своите домове, за да отнесат Божия мир и на своите близки.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

14.04.2024_09:30 | Източник: Българска патриаршия 13.04.2024 15:06 |
Автор: Софийска митрополия